Trendig

Hur fungerar Konsumentverket?

Hur fungerar Konsumentverket?

Vi arbetar för att alla varor och tjänster som konsumenter köper eller hyr ska vara säkra. Det gör vi bland annat genom marknadskontroller där vi undersöker produkter. Arbetet är även proaktivt och förebyggande genom att vi informerar branschen om regler och risker.

Vad är en konsumentombudsman?

Konsumentombudsmannen (KO) bevakar marknaden och försvarar konsumenternas intressen mot företag i domstol. Cecilia Tisell är konsumentombudsman. Konsumentombudsmannen jobbar för att företag ska följa lagarna och för att konsumenters rättigheter ska respekteras.

Hur kan jag få hjälp som konsument?

Hallå konsument

  • Hallå konsument är en rikstäckande upplysningstjänst som samordnas av Konsumentverket.
  • Telefon: 0771 – 525 525.
  • Många kommuner erbjuder konsumentvägledning, men inte alla.

Varför konsumentskydd?

Syftet med konsumenträtten är att skydda konsumenterna, som anses vara en svagare part jämfört med en näringsidkare, och får karaktären av en skyddslagstiftning. Konsumentskyddet aktualiseras i en rad olika situationer.

När gäller konsumentköplagen?

Konsumentköplagen gäller när företag säljer varor till konsumenter. Konsumentköplagen är tvingande till konsumentens förmån. Det innebär att du inte får ge konsumenten sämre villkor än de som står i lagen.

Hur kontaktar man Konsumentombudsmannen?

Telefon: 0771–42 33 00 Vår telefonväxel är öppen vardagar kl. 9.00–16.00. Lunchstängt kl. 12.00–13.00.

Vilken uppgift har en konsumentvägledare?

Konsumentvägledare ger råd och information till allmänheten i olika konsumentfrågor, som exempelvis kring kundens rättigheter vid köp av varor eller tjänster.

Vad gör konsumentrådgivningen?

Konsumentrådgivningen ger dig information och anvisningar i konsumenträttsliga frågor och tvister. Konsumentrådgivningen ger dig information och anvisningar i konsumenträttsliga frågor och tvister. En expert ger en juridisk bedömning av ärendet samt anvisningar.

Hur fungerar Arn?

Allmänna reklamationsnämnden (ARN) är en myndighet. Vi avgör ärenden där konsumenter är i tvist med företag. Vi fattar beslut som är en rekommendation om hur ärendet ska lösas. Innan konsumenten anmäler ärendet måste företaget sagt nej till konsumentens krav.

Share this post