Ny

Vad behover man andra vid namnbyte?

Vad behöver man ändra vid namnbyte?

Ett efternamn är ett personnamn enligt 1 § NamnL och kan enligt 3 § NamnL ändras genom en ansökan till Skatteverket. Enligt 37 § NamnL ska ansökan innehålla uppgifter om sökandens nuvarande namn, personnummer, adress och telefonnummer samt det namn som man vill byta till och det som gör att man ska få byta till namnet.

Hur registrerar jag mitt barns namn?

I samband med att ert barns födelse registreras i folkbokföringen skickar Skatteverket en blankett hem till er där ni ska ansöka om ert barns namn. På den ansökan fyller ni i de namn ni vill att ert barn ska bära. Anmälan ska vara undertecknad av barnets vårdnadshavare.

Vad behöver jag göra efter byte av efternamn?

Nej, det är inte möjligt att tvinga den andra att byta efternamn efter en skilsmässa. Du kan alltså välja att behålla det efternamn du tog när du gifte dig trots att din före detta motsätter sig. Ditt efternamn är ditt eget. Du kan behålla det också om du väljer att gifta om dig och din ny make ta samma namn.

Vad händer om man inte skickar in namn på barn?

Om föräldrarna fortfarande inte gett ett namn efter påminnelsen och föreläggandet från Skatteverket så går det vidare till domstol. Det kan bli så att föräldrarna behöver betala en summa pengar. Hon berättar att hon varit med om ett extremfall i sitt arbetsliv.

När skicka in ansökan om namnbyte?

Skicka in ansökan om namnändring efter att du fått ditt nya pass. Skaffa ett nytt pass med ditt nya namn när du kommit hem och namnändringen är klar.

Kan du ansöka om namn hos Skatteverket?

Du ansöker om namn hos Skatteverket. Vissa ansökningar har en avgift, medan andra är avgiftsfria. Du ansöker på olika blanketter beroende på vilken ändring du vill göra. Du som är över 18 år kan ansöka om att byta förnamn eller tilltalsnamn utan blankett genom att logga in.

Hur kan du ändra ditt efternamn på Skatteverket?

Du kan ändra efternamn på flera sätt, till exempel byta till ett dubbelt efternamn eller till ett efternamn som redan bärs av minst 2 000 personer. På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) Du betalar in avgiften för ett namnbyte till bankgiro 5194-7273.

Hur länge gäller namnbyten?

Handläggningstider för namnbyten 1 Förnamn, cirka en månad 2 Efternamn utan avgift, cirka 4 veckor 3 Efternamn med avgift, en till två månader 4 Nybildade efternamn, två till tre månader

Share this post