Frågor

Hur manga Svetslicenser finns det?

Hur många Svetslicenser finns det?

Svetslicens är något som endast företag fick för flera år sedan och då i samband med svetsning av tryckbärande anordningar. Det regelverket upphörde årsskiftet 2006/2007. Idag pratar man om svetsarprövningsintyg eller svetarprövningscertifikat.

När krävs Svetslicens?

Vad är svetslicens idag? Ersatts med nya krav som ISO 3834. Svetsarbete på tryckkärl och övriga trycksatta anordningar, fick tidigare endast utföras av företag som innehade en svetslicens utfärdad av arbetarskyddsstyrelsen eller yrkesinspektionen.

Hur länge räcker en Svetslicens?

En godkänd svetsarprövning gäller upp till 3år så länge den bekräftas var 6:e månad av svetsansvarig eller examinator att svetsaren arbetat inom giltighetsområdet. Förnyelse av certifikat sker hos granskare med något av följande tre alternativ: En ny certifiering vart 3:e år.

Hur går en Svetsarprövning till?

Hur går det till vid en svetsarprövning?

  1. Steg 1 – Beställare och svetsare/svetsoperatör ansöker om certifiering.
  2. Steg 2 – En svetskontrollant från Kiwa övervakar provläggningen och verifierar att svetsaren/svetsoperatören följer angiven pWPS/WPS och uppfyller de krav som ställs i standarden.

Vad krävs för att få svetsa?

Du behöver en mig/mag-svets och rätt utrustning….Detta kräver lite övning.

  • Svetspistolens mynning hålls cirka en centimeter från arbetsstycket.
  • Du kan sätta ihop och fixera delar genom att punktsvetsa.

Vem får svetsa?

Personal för svetsning är svetsare, operatörer av mekaniserad eller automatiserad svetsning eller personal för tillsyn vid svetsning. Kvalifikationskraven för dessa finns beskrivet i nedanstående standarder. Notera nyhet om SS-EN ISO 9606-1:2017.

Vilket problem kan fuktiga elektroder orsaka vid MMA svetsning?

En särskilt allvarlig form av porositet är ”maskgångar”, orsakade av stora föroreningar på ytan eller svetsning med fuktiga elektroder eller fuktig flux. Karakteristiskt för maskgångar är långsträckta porer, vilka visar sig som fiskbensmönster vid röntgen.

Vilken Svetselektrod ska man välja?

De vanligaste, basiska, elektroderna är ESAB OK48. 00, som finns i storlekarna 1.6, 2.5 samt 3.25.

Kan man svetsa zink?

I vanliga fall vid svetsning av zinkbelagda detaljer används ofta en s.k förpuls som penetrerar zinkskikt innan svetsning eller en s.k up-slope vilket är en relativt långsam ökning av ström för att smälta bort zinkskiktet innan själva svetsningen sker. Vanlig tid för ”up-slope” är 80–150 millisekunder.

Kan man svetsa varmförzinkad plåt?

Kan man svetsa i varmförzinkat? I optimala situationer svetsar man först och därefter varmförzinkar man. Att svetsa i varmförzinkat är lite mer komplicerat, inte rent tekninkst, men det skapar giftiga rökångor som ganska omgående kan försätta den utsatt för zinkfrossa.

Share this post