Frågor

Kan JO initiera arenden i riksdagen?

Kan JO initiera ärenden i riksdagen?

JO granskar om myndigheter och enskilda tjänstemän följer lagar och förordningar, det vill säga om det har gått rätt till vid handläggningen av olika ärenden och om enskilda medborgare behandlats på ett korrekt sätt. JO kan göra kritiska uttalanden och föreslå att myndigheterna förbättrar sina handläggningsrutiner.

Var regleras JO s verksamhet?

Det finns ett antal lagar och regler som styr JO:s verksamhet. I Regeringsformen slås fast att riksdagen ska välja en eller flera justitieombudsmän samt något om vilka befogenheter justitieombudsmännen har.

Vilken är JO s huvudsakliga uppgift?

Justitieombudsmannen (JO), eller Riksdagens ombudsmän som är det officiella namnet, granskar att myndigheterna arbetar enligt de lagar och regler som styr deras arbete – särskilt sådana lagar som berör enskildas rättigheter och skyldigheter i förhållande till det allmänna.

När kan man kontakta Konsumentverket?

Konsumentverket är öppet för besök mellan 8.30 – 16.00, med lunchstängt 12.00-13. Du når oss via porttelefonen vid ingång 8A. Du kan vända dig till oss för frågor om vår verksamhet, lediga tjänster eller inkomna anmälningar.

Vad har JO för befogenheter?

JO:s befogenheter JO kan, som särskild åklagare, väcka åtal mot en befattningshavare som, genom att åsidosätta vad som åligger honom i tjänsten eller uppdraget, har begått annan brottslig gärning än tryckfrihetsbrott eller yttrandefrihetsbrott. JO kan anmäla en tjänsteman för prövning av disciplinansvar.

Är JO beslut bindande?

JO:s beslut är inte rättsligt bindande. Det betyder att den kritiserade myndigheten formellt sett inte behöver rätta sig efter JO:s kritik. I praktiken sker det dock nästan alltid.

Vad har JO för makt?

Riksdagens ombudsmän, eller i dagligt tal Justitieombudsmannen (JO), är en del av riksdagens kontrollmakt. JO har till uppgift att på riksdagens vägnar utöva tillsyn över tillämpningen i offentlig verksamhet av lagar och andra författningar.

Vem är justitieombudsman i Sverige?

Nuvarande justitieombudsmän: Chefs-JO Erik Nymansson, sedan 2021. JO Thomas Norling, sedan 2018. JO Katarina Påhlsson, sedan 2019.

Vad gör Kontrollmakten?

Riksdagen representerar medborgarna i Sverige och ska kontrollera regeringens och myndighe ternas arbete. Det kallas kontrollmakt och är en granskning i efterhand som ska skydda medbor garna mot maktmissbruk. Riksdagen följer upp beslut och bevakar att skattepengarna används rätt.

Kan JO åtala?

Vad kan man få hjälp med hos Konsumentvägledningen?

Om kommunal konsumentvägledning Frågorna kan handla om hjälp med att reklamera en vara eller en tjänst och information om vilka rättigheter och skyldigheter konsumenten har. Ibland hjälper konsumentvägledarna till att tolka avtal och kan i vissa fall även medla mellan konsument och företag.

När kan du kontakta Konsumentverket och vad händer när du gjort en anmälan till ARN )?

Det här händer med din anmälan Våra handläggare går igenom din anmälan och avgör om vi ska granska företaget eller produkten. Om vi bedömer att ett företag bryter mot någon av lagarna vi har tillsyn över och om det har betydelse för många konsumenter, kan vi inleda ett tillsynsärende mot företaget.

Share this post