Trendig

Vad sager lagen om drograttfylleri?

Vad säger lagen om drograttfylleri?

Det är förbjudet att köra bil eller annat motordrivet fordon med narkotika i blodet. Detta har att göra med att narkotika i allmänhet ger verkningar som inte är förenliga med bilkörning. Denna typ av rattfylleri brukar kallas drograttfylleri.

Kan man bli av med körkortet vid ringa narkotikabrott?

Om man gjort sig skyldig till ringa narkotikabrott kan det leda till att Transportstyrelsen återkallar körkortet för att körkortsinnehavaren anses opålitlig i nykterhetshänseende. Det är dock inte så att man automatiskt blir av med körkortet för att man blir dömd för ett ringa narkotikabrott.

Hur länge blir man av med körkortet vid drograttfylla?

Vid drograttfylleri är spärrtiden vanligtvis minst 12 månader. Det gäller även om brottet inte har bedömts som grovt. Under spärrtiden får inget nytt körkort utfärdas. Den som dömts för rattfylleri eller grovt rattfylleri måste ansöka om ett nytt körkortstillstånd för att få tillbaka körkortet.

När blev det förbjudet att köra med narkotikaklassade ämnen?

Från och med 1 juli är det förbjudet att köra bil med illegala narkotika i blodet, men år de utskrivna av en läkare går det bra – det är slutsatsen av en ny lag som träder i kraft nu vid halvårsskiftet.

Vad krävs för att dömas för drograttfylleri?

Det krävs uppsåt för att dömas till ansvar För att dömas för brottet krävs det att du haft uppsåt. Det betyder att du medvetet ska ha brukat narkotikan (om du t. ex. skulle blivit ofrivilligt drogad finns det inte uppsåt varför du inte kan dömas för brottet).

Var går gränsen för grovt drograttfylleri?

Den absolut vanligaste omständigheten som leder till att ett rattfylleribrott bedömas som grovt rattfylleri är att föraren har haft en alkoholkoncentration som uppgått till minst 1,0 promille i blodet eller 0,50 milligram per liter i utandningsluften.

Får man ta körkort om man är dömd?

Vi kontrollerar om man är misstänkt för eller gjort sig skyldig till något brott de senaste tre åren (fem år vid rattfylleri). Även andra brott än trafikbrott kan påverka möjligheten att få körkortstillstånd. Exempel på brott som kan påverka vår bedömning är: olovlig körning.

Hur mycket i böter för drograttfylleri?

Straffvärdet för rattfylleri och ringa narkotikabrott kombinerat ger nästan uteslutande dagsböter. Första gången motsvarar denna kombination av brott 50 dagsböter. Beroende på hur länge sedan du blev dömd för det förra brottet, kan straffvärdet höjas och även nå fängelsenivå, enligt förarbetena till lagen.

Kan man överklaga drograttfylla?

1976/77:113 s. 38). I ditt fall finns det möjlighet att överklaga beslutet att återkalla ditt körkort med en spärrtid om tolv månader. Sett till praxis är spärrtiden vid drograttfylla minst tolv månader (vilket är vad som beslutats i ditt fall).

Hur många rattfylleribrott var det 2017?

Antalet personuppklarade rattfylleribrott under påverkan av narkotika uppgick till 9 040 brott. Det var en ökning med 475 brott (+6 %) jämfört med 2019.

Share this post