Frågor

Vad ingar i Mobelbidrag?

Vad ingår i Möbelbidrag?

Den hemutrustning som avses ska kunna tillgodose behov som exempelvis matlagning, umgänge, sömn, förvaring, rengöring och rekreation. Även radio, TV och dator med internetuppkoppling bör ingå i en hemutrustning. Ni har alltid rätt att ansöka om ekonomiskt bistånd avseende hemutrustning.

Hur länge kan man leva på bidrag?

Du har rätt till försörjningsstöd så länge som du inte har någon annan form av ersättning eller inkomst som ger dig en skälig levnadsnivå. I väntan på att din ansökan om sjukersättning blir klar kan du alltså fortsätta söka och leva på försörjningsstöd.

Hur mycket kan man få i Möbelbidrag?

Bistånd till hel hemutrustning kan utgå med upp till femtio procent av prisbasbeloppet för en ensamstående person. Att man är två personer innebär inte att man per automatik får ett helt prisbasbelopp eftersom att mycket är gemensamt. Storleken på lägenheten spelar också roll för hur mycket man kan få.

Hur mycket får man i försörjningsstöd?

Riksnormen. I Sverige är riksnormen för försörjningsstöd, årligen fastställd av Socialstyrelsen, 4180 kronor per månad för ensamstående 2021, 6800 kr för två samboende och olika belopp för barn beroende på ålder. Dessutom tillkommer en summa för boendet beroende på vad det kostar i det individuella fallet.

Får man ha bil om man har försörjningsstöd?

Lagen är utformad så att lättsålda tillgångar kan påverka rätten att få försörjningsstöd, men å andra sidan så kan exempelvis en bil vara nödvändig för att ta sig till och från arbetsplatser.

Kan man gå ur jobb- och utvecklingsgarantin?

Om du får ett jobb och arbetar så mycket att du uppfyller ett nytt villkor för att få a-kassa, kommer du skrivas ut ur jobb- och utvecklingsgarantin.

Måste man betala tillbaka socialbidrag?

Måste jag betala tillbaka det försörjningsstöd jag fått? Ja, om du får försörjningsstöd för samma period som du samtidigt sökt annat bidrag till exempel underhållsstöd, pension eller bostadsbidrag, kan det försörjningsstöd du fått återkrävas.

Share this post