Blogga

Vart kan jag se mitt anstallningsavtal?

Vart kan jag se mitt anställningsavtal?

Om inte din arbetsgivare har ett eget anställningsbevis, så kan du utgå från en mall. LO, som Kommunal tillhör, har tagit fram ett generellt avtal, som du kan fylla i på din dator och skriva ut.

Hur kan ett anställningsavtal se ut?

Det finns inga regler för hur ett anställningsavtal ska se ut. Däremot finns det regler för vilken information avtalet måste innehålla. Förutom uppgifter om den anställda och dess roll på företaget ska avtalet även innehålla information om både lön och antalet semesterdagar.

Har jag rätt till något skriftligt om min anställning?

Anställningsavtalet behöver inte vara skriftligt, även muntligt avtal gäller. Men du måste skriftligt informera om villkor av väsentlig betydelse för anställningen. Det ska du göra senast en månad efter att den anställda har börjat arbeta. Informationsplikten gäller inte för anställningar som är kortare än tre veckor.

Hur ska ett anställningsbevis se ut?

Så här kan ett anställningsavtal se ut! Anställningsavtalet är den juridiska handling du har som visar att du är anställd, vem som är din arbetsgivare och vilka villkor och förmåner som gäller i din anställning. Saknas det kollektivavtal på arbetsplatsen är det ännu viktigare vad som skrivs in i ditt anställningsavtal.

Hur länge är ett anställningsavtal giltigt?

Huvudregeln är att ett anställningsavtal gäller på obestämd tid enligt 4 § lagen om anställningsskydd. Det innebär att ett avtal måste sägas upp för att sluta att gälla, ett så kallat tillsvidareavtal. Uppsägningstiden för en tillsvidareanställning varierar i förhållande till hur länge anställningen varat.

När får man anställningsintyg?

När en anställning har upphört ska arbetsgivaren utfärda ett anställningsintyg. Du har också rätt att när som helst begära och få ett anställningsintyg.

Kan man kräva skriftligt anställningsavtal?

Reglerna kring detta hittar du i lagen om anställningsskydd (LAS). Ett anställningsavtal är ett konsensualavtal och är alltså giltigt oavsett form, även ett muntligt avtal är därmed bindande. Det är därmed okej att inte få skriftliga anställningsavtal eller annan skriftlig information vid själva anställningstillfället.

Vad bör man tänka på när man skriver under ett anställningskontrakt?

Checklista för anställningsavtal

  1. Parter. Det bör tydligt framgå vilka parterna är.
  2. Befattning. Syftet med en befattning är att klargöra vad den anställde ska göra samt att i viss mån begränsa arbetsgivarens möjlighet att ge den anställde nya arbetsuppgifter.
  3. Tillträdesdag.
  4. Anställningsform.
  5. Placering.
  6. Lön.

Share this post