Populära

Vad ar trafiksakerhetskontroll?

Vad är trafiksäkerhetskontroll?

När du gör en trafiksäkerhetskontroll får du veta hur säkert och miljöpåverkande ditt fordon egentligen är mellan kontrollbesiktningarna. Innehållet i kontrollen är detsamma som för en kontrollbesiktning, men resultatet är endast rådgivande och rapporteras inte till Transportstyrelsen.

Vad ska funka vid besiktning?

Vi kontrollerar lampor som varnar för olika fel. Även ratten och förarsätet samt alla bilbälten, vindruta, dörrar och eventuell lastsäkringsutrustning samt gasinstallation besiktas. Vi noterar också bilens mätarställning. Är fordonet utrustat med krockkudde på passagerarsidan ska det finnas ett varningsmärke synligt.

Hur går det till när man besiktar bilen?

En besiktning brukar ta ungefär 15 minuter. Det första som görs är att bilens körda kilometrar antecknas i handdatorn. Sedan körs bilen ner i bromsdiket och testar att bromsarna tar jämnt fram och bak. Samtidigt som bromsarna testas så testas även bromsljus, blinkers och dimljus bak på bilen.

När skall besiktning ske?

De ska kontrollbesiktas: första gången senast 36 månader efter att fordonets togs i trafik för första gången. andra gången 24 månader efter den första besiktningen. därefter ska fordonet besiktas senast 14 månader efter föregående kontrollbesiktning.

När ska man Registreringsbesikta?

Du måste registreringsbesiktiga din bil om du har gjort ändringar på fordonet som gör att registreringsbeviset inte längre stämmer. Det kan vara till exempel byte av motor eller montering av taklucka. Besiktningen ska ske inom en månad efter ändringen.

Hur gör man Bilprovningen?

Vi undersöker också balkar, fästen och synliga delar av bromsarna för att upptäcka rostskador. Om rost upptäcks tidigt minimeras risken för att någon del brister och äventyrar trafiksäkerheten. Vi undersöker även fram- och bakvagn så att du inte riskerar ett haveri på grund av skador, slitage eller glapp.

Share this post