Trendig

Vad galler vid ateranstallning?

Vad gäller vid återanställning?

Rätt till återanställning Har du sagt upp personal på grund av arbetsbrist är du skyldig att erbjuda nytt arbete om företaget behöver nyanställa. Det kallas återanställningsrätt, eller företrädesrätt, och gäller under uppsägningstiden och nio månader framåt. Observera att företrädesrätten endast gäller lediga arbeten.

När har man inte företrädesrätt?

Allmänt om företrädesrätt till återanställning Provanställning, tidsbegränsad anställning på grund av hel ålderspension eller som förvaltningschef eller motsvarande funktion samt legitimationsgrundande anställning ger inte företrädesrätt till återanställning.

När börjar uppsägningstiden att gälla?

Uppsägningstid. Av ditt anställningsavtal eller ditt kollektivavtal framgår vilken uppsägningstid du har. Uppsägningstiden börjar löpa den dag du mottar uppsägningen. Om du blir uppsagd under din föräldraledighet börjar uppsägningstiden löpa när du planerar att börja arbeta igen.

Vem får sparken först?

Huvudregeln för turordning vid uppsägning Huvudregeln är att en person med längre anställningstid har företräde framför en med kortare anställningstid i samband med uppsägningar – enligt principen ”sist in, först ut”. Vid lika anställningstid blir den som är yngre uppsagd före den som är äldre.

Kan en chef sänka lönen?

En avtalspart kan därför inte ändra villkoren hur som helst utan att först komma överens med den andra avtalsparten. I ditt fall innebär detta att din chef inte ensidigt kan sänka din lön med förklaringen att han ”gett dig för mycket.” Istället gäller lönen ni gemensamt avtalade om den 12 maj.

Vilken dag gäller som Uppsägningsdag?

Med exempelvis en månads uppsägningstid menas att om du säger upp dig till exempel den 15 mars, så upphör din anställning vid arbetsdagens slut den 15 april. Om motsvarande datum saknas i efterföljande månad, så löper uppsägningstiden ut den sista dagen i den månaden.

Kan arbetsgivaren ändra min lön?

Avtal som ingåtts är bindande, oavsett om det gäller ditt eget arbetsavtal eller ett kollektivavtal som reglerar anställningen. Arbetsgivaren kan således inte ensidigt ändra anställningsvillkoren, utan ändringar i anställningsvillkoren ska göras i samförstånd.

Är det värt att gå ner i lön?

Men att faktiskt gå ned i lön för att få ett annat jobb är en väldigt dålig idé och får konsekvenser för hela karriären. Ta istället reda vad du har för förhandlingsläge och agera därefter. Att gå ned i lön för att komma vidare i yrkeslivet kan verka som en rimlig uppoffring när man kört fast på en arbetsplats.

Vad gäller vid övertalighet?

Om det skulle uppstå övertalighet är arbetsgivaren skyldig att i första hand erbjuda övertaliga anställda en fortsatt anställning genom omplacering. Det kan gälla arbete på en annan arbetsplats. Det kan också innebära att du erbjuds andra arbetsuppgifter som du har tillräckliga kvalifikationer att utföra.

Vad händer om man bryter mot LAS?

Om en arbetsgivare bryter mot lagen ska denne ersätta arbetstagaren för skada som uppkommer (LAS 38 § st. 1). Skadeståndet kan avse både ersättning för den förlust som uppkommer och ersättning för den kränkning som lagbrottet innebär (LAS 38 § st. 2).

Vad händer om man bryter mot arbetsmiljölagen?

Om arbetsgivaren döms som skyldig kan företaget få böter. Det kan handla om allt från femtusen kronor till tio miljoner kronor, bland annat beroende på hur allvarligt brottet är och vilka följder det fått. Arbetsgivaren kan också bli skyldig att betala en sanktionsavgift.

Får man behålla lönen vid omplacering?

Lönesänkning vid omplacering I samband med uppsägning p g a arbetsbrist, och i vissa fall av personliga skäl, är arbetsgivaren skyldig att först pröva om den anställde kan omplaceras. Det arbete som då erbjuds kan vara förenat med andra anställningsvillkor, t ex lägre lön.

Share this post