Blogga

Vilken lag ar tillamplig i avtalsforhallandet mellan saljare och kopare nar ett aktiebolag koper en fastighet?

Vilken lag är tillämplig i avtalsförhållandet mellan säljare och köpare när ett aktiebolag köper en fastighet?

Jordabalk (1970:994)

Kan man avtala bort jordabalken?

4 kap 19 § jordabalken kan avtalas bort Felreglerna i jordabalken är dispositiva, vilket innebär att parterna kan avtala bort dem. Detta gäller även när reglerna ersatts av ett villkor som är till nackdel för köparen, såsom att denne avstår från att göra anspråk mot säljaren på grund av ett dolt fel.

Regeln som ger hyresgästen möjligheten att gå till hyresnämnden för att få hyran fastställd som du hittar i jordabalken (JB) 12 kap. 55 § kan inte avtalas bort. I ett hyresavtal får hyresvärden och hyresgästen avtala ganska fritt om villkoren för hyresförhållandet, men en sak är inte tillåten.

Köplagen är en central lagstiftning för denna uppsats. Enligt 3 § köplagen är denna lag dispositiv.

Kan man avtala om köp av fastighet muntligen?

Det ska ha upprättats en skriftlig köpehandling som både säljare och köpare har skrivit under, där uppgift om köpeskilling, fastigheten som köpet avser och en överlåtelseförklaring ingår. Om detta inte följs är köpet ogiltigt. Muntlig avtal och löften är alltså inte bindande vid fastighetsköp.

Vilka lagar reglerar köp av fastighet?

Lagen om köp av fastighet är inte en självständig lag i sig utan ett kapitel i jordabalken. Det är jordabalkens fjärde kapitel som reglerar köp, byte och gåva av fast egendom. Köp av ett hus eller en villa räknas som fast egendom. Däremot gäller inte lagen om köp av fastighet vid köp av en bostadsrätt.

Hur länge får ett Svävarvillkor gälla?

Om ett svävarvillkor har avtalats att gälla för mer än 2 år, är hela avtalet ogiltigt (4 kap. 4 § Jordabalken). Det sagda innebär alltså att om villkoret inte har uppfyllts, kan säljaren häva köpet.

Share this post