Blogga

Nar ar man ledig under lumpen?

När är man ledig under lumpen?

Normalt är du ledig varje helg om inte övningar är inplanerade. Första helgen är det oftast inplanerad tjänst. Detaljerat schema kommer du få i samband med utbildningsstarten.

Kan man ta ledigt från lumpen?

Om du ansöker frivilligt till grundutbildningen har du inte rätt till ledighet för antagningsprövningen. Men du har rätt till att vara ledig under själva utbildningen. Om du kallas via plikten är du skyldig enligt lag att infinna dig till mönstring vilket ger dig rätt till ledighet.

Hur mycket ledigt får man i lumpen?

Under utbildningen har du rätt till flera förmåner. Du får till exempel cirka 4 400 kronor per månad och en utbildningspremie när du genomfört utbildningen. Du får också boende, mat och de kläder du behöver för att genomföra utbildningen.

Får man åka hem under lumpen?

Du kan få möjlighet att sova hemma under grundutbildningen. Vissa dagar är det krav på att du är på utbildningsplatsen, till exempel under övningar, när du har beredskap eller helg- och kvällstjänst.

När vaknar man i lumpen?

– Man vaknar 06 varje morgon utan undantag. Man bäddar sängen, finns det ett veck får man bädda om. Varje dag har man ansvar för att ens eget område är städat.

Hur ofta får man åka hem under lumpen?

Hur ofta kommer jag åka hem? Under de första tre månaderna av grundutbildningen åker du hem ungefär varannan helg. Utbildningen sker vanligtvis mellan 07.30 till 16.30 på vardagar. Det vanligt med utbildning även på kvällar och helger.

Kan man ta tjänstledigt för Gmu?

Ja det har du. Det nionde kapitlet i lagen om totalförsvarsplikt (1994:1809) reglerar skydd för anställning för den som är under utbildning som rekryt. Där förklaras det att arbetstagaren som är under utbildning som rekryt inte kan avskedas eller sägas upp.

Hur ofta är man hemma från lumpen?

Hur länge är man borta när man gör lumpen?

Enligt lagen om totalförsvarsplikt kan värnpliktiga tas ut för grundutbildning i som mest 615 dagar. De som gjorde lumpen i det gamla pliktsystemet tjänstgjorde i 80–450 dagar. Kan man avbryta utbildningen? I dag är det frivilligt – man kan i princip bara ta av sig uniformen och åka hem.

Share this post