Rekommendationer

Vad menas med giftoratt?

Vad menas med giftorätt?

En makes framtida rätt i den andre makens egendom. Enligt 1 kap. 3 § äktenskapsbalken ska varje make råda över sin egendom och svara för sina skulder.

Vad händer efter vigsel?

Efter vigseln får brudparet ett så kallat vigselbevis av vigselförrättaren som ett minne av vigseln. Vigselförrättaren fyller också i intyget för vigsel och skickar tillbaka det till Skatteverket där vigseln registreras i folkbokföringen.

Kan personer som tidigare ingått partnerskap med varandra vigas?

Ni som är registrerade partners i Sverige enligt den tidigare partnerskapslagen kan omvandla ert partnerskap till ett äktenskap. Ni kan göra det genom en gemensam skriftlig anmälan till Skatteverket eller genom att viga er inför en vigselförrättare.

När uppstår giftorätt?

Men vad är då giftorätten? Giftorätten innebär endast att makarna har rätt till hälften var av värdet på boets alla tillgångar, efter avdrag för skulder och eventuell enskild egendom. Man har alltså rätt till hälften av värdet på egendomen, och denna rättighet uppstår först när äktenskapet upplöses.

Hur kan en bodelning se ut?

Det vanligaste vid bodelning är att den ena parten tar över den gemensamma bostaden, och kompenserar den andra parten ekonomiskt med en summa pengar som motsvarar halva bostadens värde. Om parterna inte är överens om vem som ska behålla bostaden, är det den som har störst behov av bostaden som har rätt att ta över den.

Vid skilsmässa aktualiseras giftorätten Giftorätten innebär endast att makarna har rätt till hälften var av värdet på boets alla tillgångar, efter avdrag för skulder och eventuell enskild egendom. Man har alltså rätt till hälften av värdet på egendomen, och denna rättighet uppstår först när äktenskapet upplöses.

Vad är det för skillnad mellan äganderätt och giftorätt?

Äganderätt anger istället vilka som äger en viss egendom och hur stor del samägarna äger om det finns flera ägare. Ett äktenskap kan påverka giftorätten men inte äganderätten som sådant. Att en egendom kan vara giftorättsgods och på så vis ingå i bodelningen innebär inte att den ägs gemensamt av makarna.

Vem kan vara bodelningsförrättare?

Ni kan själva föreslå vem ni vill ska bli bodelningsförrättare eller så föreslår tingsrätten en person. Ofta är det en advokat som får uppdraget. Domstolen kan även besluta vem av er som ska bo kvar i bostaden tills bodelningen är klar, om någon av er begär det.

När är bodelningen klar?

Det finns ingen lagregel som stadgar en viss tid när en bodelning ska vara klar då det kan ta olika långt tid beroende på hur det ser ut med makarnas respektive egendomar. Om makarna inte kommer överens kan domstolen utse en bodelningsförrättare som du nämner, detta framgår av 17 kap. 1 § ÄktB(här).

Var registreras skilsmässa?

För att få skilsmässa vänder du dig till tingsrätten. När tingsrätten har beslutat om skilsmässan skickar den ett meddelande om det till Skatteverket som registrerar skilsmässan i folkbokföringen när den är slutgiltig. Motsvarande gäller när en domstol dömt till upplösning av ett registrerat partnerskap.

https://www.youtube.com/watch?v=-lkGYH5_jGw

Share this post