Rekommendationer

Kan en foralder byta skola?

Kan en förälder byta skola?

I ditt fall har föräldrarna gemensam vårdnad om barnet. Detta innebär att skolvalet måste fattas gemensamt då det är en fråga av ingripande karaktär. Mamman kommer därav inte kunna byta barnets skola utan att pappan godkänner det.

Varför inte distansundervisning?

– Det är stor oro ute bland lärarna, att smittan ska komma in i skolan och göra att lärare och elever blir sjuka, säger hon. Även Lärarförbundet menar att distansundervisning är sämre undervisning, men att närundervisning utan krav på testning kan leda till att det inte blir någon undervisning alls.

Vad gäller om förskolan stänger?

Regeringen har beslutat om en tillfällig regeländring som kan ge rätt till ersättning när förskolor och skolor stänger. Ersättningen blir cirka 90 procent av den ersättning du brukar få om du vabbar när ditt barn är sjukt. Detta gäller från och med den 25 april och gäller som längst till 30 september 2020.

Vad krävs för att få resurs i skolan?

Enligt skollagen har skolan skyldighet att ge extra stöd till den elev som behöver det. Stödet ska ges på det sätt och i den omfattning som behövs. Det innebär att det ska ges utifrån elevens egna behov och förutsättningar.

Kan man byta skola mitt i terminen?

Vissa kommuner tillåter inte heller skolbyten mitt i terminen så kolla upp vad som gäller så du är förberedd. Många kommuner erbjuder ett omval för dig som går på gymnasiet efter att terminen börjat så känner du att du valt fel kan du passa på att byta program eller skola då.

Hur ansöker man till en annan skola?

Om du vill att ditt barn ska byta skola kan du inför varje terminsstart önska skolbyte. Du önskar med e-tjänst eller blankett. E-tjänsten för att önska skolbyte för höstterminen 2022 öppnar den 15 april. Alla skolbyten sker i mån av plats.

Vad är dåligt med distansundervisning?

När eleverna skulle räkna upp nackdelarna med distansundervisning blev listan längre: de saknar det sociala umgänget, har svårt att hitta rutiner, kan inte fokusera på skolarbetet, får för lite lärarstöd, tappar motivationen, saknar miljöombyte.

Får man ersättning om förskolan stänger?

Det innebär att en förälder kan få tillfällig föräldrapenning om föräldern behöver avstå från förvärvsarbete för att vårda ett barn när till exempel en förskola eller skola är stängd i vissa situationer som är kopplade till sjukdomen covid-19.

Share this post