Frågor

Vad ar fortkorningsboter?

Vad är fortkörningsböter?

Kostnader för fortkörning Beroende på hur många km/h för fort du kör kommer beloppet att variera. Ju snabbare du kör, desto mer får du betala. För vägar med hastigheter på 60, 70, 80, 90, 100, 110 och 120 km/h är bötern mellan 1 500 och 4 000 kronor.

Hur lång tid tar det innan böter kommer från fartkamera?

Om jag tror att jag fastnat i en fartkamera, när kommer böterna? Det kan ta ungefär 2-3 veckor. Men ibland kan det längre tid än så. Beror på arbetsbelastning och om det är lätt eller svårt att identifiera föraren på bilden.

Hur får man fortkörningsböter?

De böter som en fortkörning medför idag kan uppgå till hela 4.000 kronor. Det spelar ingen roll om du fastnar i trafikpolisens mobila fartkontroller eller de fasta fartkameror som placerats ut längs våra vägar. En hastighetskontroll syftar till att begränsa trafikens hastighet och säkra oss trafikanter .

Vem utfärdar fortkörningsböter?

Det är polisen som ansvarar för att utreda fortkörning som registreras av fartkameror. Vid fortkörningsböter är det endast bilens förare som kan bötfällas, vilket innebär att du i egenskap av bilens ägare endast kan bötfällas om det var du själv som körde vid tillfället för överträdelsen.

Vad betyder hastighetsöverträdelse?

Den som gjort sig skyldig till fortkörning har kört i högre hastighet än vad hastighetsbegränsningen på aktuell vägsträcka tillåter. Polisen genomför trafiksäkerhetskontroller på utvalda vägsträckor och när ett fordon passerar kontrollplatsen i otillåten hastighet registreras en uppgift om hur snabbt fordonet har kört.

Vart regleras fortkörning?

3§ körkortslagen. I paragrafens fjärde punkt nämns att om föraren överträtt hastighetsbegränsningen kan det vara en grund för återkallelse, om överträdelsen inte är ringa. Körkortslagen ger inget svar på vad som är ringa, det måste hämtas från praxis och lagförarbeten på området.

Share this post