Vilka steg finns i köpprocessen?
Det är viktigt för dagens butikschefer att vara medvetna om konsumenters köpprocess och dess olika steg; Behovsidentifikation, Informationssökning, alternativutvärdering, köp och utvärdering efter köp. Denna rapport beskriver hur butikscheferna försöker påverka konsumenternas tillvägagångssätt i de olika stegen.
Hur köpprocessen går till?
Köpprocessen i korthet De kan i all sin enkelhet sammanfattas så här: Att identifiera vår utmaning eller det problem vi behöver lösa – Awareness. Att förstå vilka alternativ som skulle kunna lindra våra problem – Consideration. Att jämföra våra bästa valmöjligheter när vi är redo att ta ett beslut – Decision.
Vad är inlärd köpprocess?
Ibland kan detta dock vända ordning: när vi gör en inlärd köpprocess. Vi tar ex. det tuggummit som vi gillar utan att reflektera över det eller jämföra nya smaker osv. Man köper samma sak varje gång utan att tänka.
Hur ser kundens köpbeteende ut?
Om konsumenten är starkt involverad i köpbeslutet och uppfattar stor skillnad mellan olika märken visar det på komplext köpbeteende. Detta beteende visas ofta när det gäller produkter som är dyra, riskfyllda, mycket självuttryckande och som sällan inhandlas.
Vad är en personlig försäljning?
Personlig försäljning innebär oftast att säljaren gör någon typ av behovsanalys (identifikation av problem) före presentation av sitt erbjudande (lösningen) till skillnad mot ”personlig marknadsföring” där säljaren direkt visar sitt erbjudande. Detta görs i stor utsträckning idag via uppringande verksamhet.
Hur gör man en Kundresa?
Här följer några viktiga insikter att ta med i arbetet med att kartlägga och underlätta kunders kundresor.
- Var närvarande där kunderna finns. Kundresan börjar ofta långt bort från de kanaler ni själva äger, dvs.
- Bidra med relevant kunskap.
- Skapa smidiga övergångar.
- Glöm inte bort det lustfyllda.
Vad är Vanebaserat köpbeteende?
Ett vanebaserat köpbeteende innebär att konsumenten inte samlar information eller utvärderar alternativ innan köpet sker. Detta på grund av att konsumenten vid den här formen av köpbeteende har ett lågt engagemang och inte ser någon betydande skillnad mellan olika varumärken.