Blogga

Vad galler nar man kommer tillbaka fran foraldraledighet?

Vad gäller när man kommer tillbaka från föräldraledighet?

När du kommer tillbaka till arbetet efter föräldraledighet är utgångspunkten att du har rätt till samma tjänst som du hade innan föräldraledigheten eller likvärdigt arbete. Din arbetsgivare får inte missgynna dig för att du har använt din rätt att vara föräldraledig enligt föräldraledighetslagen.

Vad gäller vid föräldraledighet?

Föräldrapenning betalas ut i 480 dagar för ett barn. I 390 dagar baseras ersättningen på den inkomst du har (dagar på sjukpenningnivå). De övriga 90 dagarna är ersättningen 180 kronor per dag (dagar på lägstanivå). Om du har ensam vårdnad om barnet har du rätt till alla 480 dagarna.

Hur länge föräldraledig ålder?

Hur länge du kan ta ut föräldraledighet beror på när ditt barn föddes. För barn födda den 1 januari 2014 eller senare har du möjlighet att ta ut föräldraledighet till den dag barnet fyller 12 år eller slutar årskurs 5. Från 4 års ålder kan du däremot bara spara 96 av dina totalt 480 dagar om du får ett barn.

Hur mycket förlorar man på att vara föräldraledig?

En person med en heltidslön på 35 000 kronor per månad före skatt som går ner och jobbar 75 procent, tjänar istället 26 250 kronor per månad. Personen minskar då intjänandet till sin pension med mellan 1 900 till 2 031 kronor per månad. Det skulle då kunna vara denna summa ni bör spara för att kompensera bortfallet.

Får arbetsgivare avbryta föräldraledighet?

En arbetstagare har som förälder rätt till ledighet från sin anställning enligt denna lag. Föräldraledighetslagen slår också fast att en arbetsgivare inte får missgynna en arbetssökande eller en arbetstagare av skäl som har samband med föräldraledigheten. Förbudet beskrivs i 16 §.

Kan man jobba när man är föräldraledig?

Enligt föräldraledighetslagen har du som förälder rätt att arbeta deltid. Hur mycket du kan gå ner i tid beror på om du tar ut föräldrapenning eller inte. Om du tar ut föräldrapenning har du rätt att korta ner din normala arbetstid med 75, 50, 25 eller 12,5 procent.

Kan man vara föräldraledig utan att ta ut dagar?

En medarbetare med barn under 18 månader har rätt att vara helt ledig från sitt arbete, utan krav på att ta ut föräldrapenning från Försäkringskassan. En medarbetare som har adopterat har rätt att vara helt ledig från sitt arbete under ett och ett halvt år räknat från den tidpunkt då hen fick barnet i sin vård.

Share this post