Frågor

Vad ar Riksidrottsforbundets primara roll?

Vad är Riksidrottsförbundets primära roll?

Riksidrottsförbundet (RF) är idrottsrörelsens samlande organisation med uppgift att stödja, företräda, leda och samordna idrottsrörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt. Våra 19 RF-SISU distrikt har motsvarande uppdrag som RF på regional och lokal nivå.

Vad är idrottens värdegrund?

Glädje och gemenskap är starka drivkrafter för att idrotta. Vi vill bedriva och utveckla all verksamhet så att vi ska kunna ha roligt, må bra och utvecklas under hela livet.

Är RF statligt?

av dessa utredningsuppdrag vid Riksidrottsmötet 2023. Under mycket lång tid har Sveriges Riksidrottsförbund (RF) fördelat statliga anslag vidare till olika idrottsverksamheter. Konstruktionen skapar ett monopol för RF som innebär att idrotterna är tvingade att vara RF-medlemmar för att kunna få statens stöd.

Hur är idrotten i Sverige organiserad?

Idrottsrörelsen har idag över tre miljoner medlemmar, och nästan alla är organiserade i Riksidrottsförbundet. RF grundades 1903. Riksidrottsförbundet är sedan 1 januari 2016 organiserat i 20 distriktsidrottsförbund och har 71 specialidrottsförbund. Det finns c:a 20.000 idrottsföreningar inom Riksidrottsförbundet.

Hur finansieras Riksidrottsförbundet?

Riksidrottsförbundet får två miljarder av staten varje år för att stötta svensk idrott. Men hälften av pengarna når aldrig idrottsföreningarna. Stryp pengarna till Riksidrottsförbundet och låt kommunerna finansiera idrotten istället.

Vad menas med en värdegrund?

Värdegrund är ett etablerat begrepp som omfattar de grundläggande värderingar som formar en organisations normer och handlingar; samlingsbegrepp för frågor om moral, etik, relationer, demokrati och livsåskådning.

Är Riksidrottsförbundet en myndighet?

Sveriges Riksidrottsförbund (RF), bildat 31 maj 1903 som Svenska gymnastik- och idrottsföreningarnas riksförbund, är en paraplyorganisation för svenska idrottsrörelsen. Nuvarande namn antogs 1947, RF har tre miljoner medlemmar i 22 000 föreningar. Förbundets ordförande sedan den 31 maj 2015 är Björn Eriksson.

Share this post