Populära

Vilka yrkeskategorier arbetar inom LSS?

Vilka yrkeskategorier arbetar inom LSS?

Arbetet innefattar att ge pedagogiskt stöd och omsorg för att främja ”brukarens” förmågor och självständighet. Några andra yrkestitlar som kan beskriva i stort sett samma yrke är omsorgsassistent, habiliteringsassistent, habiliteringspersonal, vårdare inom funktionsvariation, arbetshandledare och boendestödjare.

Vilken bransch tillhör LSS?

Inom denna bransch arbetar medlemmar i Kommunal med att bistå människor med funktionsnedsättning. Arbetsplatsen kan vara brukarnas hem, gruppbostäder, daglig verksamhet, härbärgen eller behandlingshem.

Vilken utbildning behöver personal som arbetar med personer med funktionsnedsättningar?

Lämplig utbildning finns, i första hand, inom det treåriga Vård- och omsorgsprogrammet i gymnasieskolan eller Barn- och fritidsprogrammets, inriktning socialt arbete. Många skolor ger möjlighet att välja inriktning mot att arbeta med personer med funktionsvariationer.

Vilka omfattas av LSS?

LSS – lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

  • Personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd.
  • Personer med betydande och varaktigt begåvningsmässigt funktionshinder efter hjärnskada i vuxen ålder orsakad av yttre våld eller kroppslig sjukdom.

Vad ingår i LSS?

Du kan få stöd med följande:

  • Rådgivning och annat personligt stöd.
  • Personlig assistans eller ekonomiskt stöd till sådan assistans.
  • Ledsagarservice.
  • Kontaktperson.
  • Avlösarservice i hemmet.
  • Korttidsvistelse utanför hemmet.
  • Korttidstillsyn om du är skolungdom över tolv år.

Hur behandlas personer med funktionsnedsättning idag?

Personer med funktionsnedsättning har rätt att leva självständigt och att delta i samhällslivet på samma villkor som andra människor. Individuella insatser till personer med funktionsnedsättning ska vara av god kvalitet och kompensera de svårigheter och hinder som funktionsnedsättningen medför.

Vad är Brukarnära arbete?

Personal som arbetar inom stöd, service och omsorg behöver ha adekvata och tillräckliga kunskaper och erfarenheter för att kunna ge ett stöd av god kvalitet. Den personal som här avses är de som ger ett brukarnära stöd i verksamheter enligt SoL och LSS.

Vilken utbildning krävs för att jobba inom LSS?

Många LSS-handläggare är utbildade socionomer, andra har beteendevetenskaplig utbildning. Grundläggande utbildning finns på t ex gymnasiets Samhällsvetenskapsprogrammet eller Vård- och omsorgsprogrammet. Passande utbildning kan även finnas inom yrkeshögskolan.

Vad kan boendestöd hjälpa till med?

Boendestödjaren stödjer den enskilde i att planera, genomföra och att vara delaktig i vardagssysslor. Boendestödjaren arbetar med, inte åt, den som behöver stöd. En boendestödjare kan också stödja den enskilde vid kontakter med myndigheter och vid behov följa med personen på aktiviteter.

Hur blir man Stödpedagog?

Som förkunskaper till en yrkeshögskoleutbildning till stödpedagog behöver man i regel ha gått Barn- och fritidsprogrammet, inriktningarna Pedagogiskt arbete eller Socialt arbete eller Vård- och omsorgsprogrammet eller att man ska ha läst och fått godkänt betyg i antingen den gymnasiala kursen Specialpedagogik 1 eller …

Hur gammal måste man vara för att jobba inom LSS?

Ålder: Du ska vara minst 18 år och ha en gymnasieexamen, gärna inom vård och omsorg eller barnomsorg.

Share this post