Rekommendationer

Vilken pafoljd ska i forsta hand vidtas vid fel i varan?

Vilken påföljd ska i första hand vidtas vid fel i varan?

Påföljderna. 30 § Är varan felaktig och beror det inte på köparen eller något förhållande på hans sida, får köparen enligt 31–40 §§ kräva avhjälpande, omleverans eller prisavdrag eller häva köpet samt dessutom kräva skadestånd.

När används köplagen?

När gäller köplagen? Alla köp av varor mellan privatpersoner, det vill säga när du köper något av eller säljer något till en annan privatperson. Med varor menas lös egendom som till exempel bilar, kläder, vitvaror och möbler. När ett företag säljer varor till ett annat företag.

Vad kan en konsument kräva av en vara enligt konsumentköplagen var hittar vi det i KköpL?

Köparen kan hålla inne en del av betalningen, kräva att köpet fullgörs, häva köpet och kräva skadestånd.

Vad står i köplagen?

Köplagen ger besked om säljarens och köparens rättigheter och skyldigheter och den är utformad främst för köp av varor. Den gäller i stort sett alla köp utom dem som regleras i Ett köpeavtal kan vara muntligt eller skriftligt.

Hur är köplagen?

Lagen gäller inte avtal om uppförande av byggnad eller annan fast anläggning på mark eller i vatten. Lagen gäller inte avtal som innebär att den som skall leverera en vara även skall utföra arbete eller någon annan tjänst, om tjänsten utgör den övervägande delen av hans förpliktelse.

Du kan även kräva prisavdrag enligt 38§. Du bör således kontakta säljaren, påpeka felet och vilken påföljd du vill aktualisera för att nå en lösning. Du har vidare rätt till skadestånd om du lider skada på grund av att varan är felaktig, vilket stadgas i 40§ och 67§ KöpL.

Har köparen någon undersökningsplikt enligt köplagen?

Som köpare av bostadsrätt har du undersökningsplikt, dvs du har att undersöka bostaden för att få en uppfattning om bostadens skick. För bostadsrätt gäller köplagens regler om köparens undersökning före köp. Utgångspunkten är att bostadsrätten köps i det skick den befinner sig i på kontraktsdagen (befintligt skick).

Share this post