Frågor

Hur anvander man Sprackkilar?

Hur använder man Spräckkilar?

Alla spräckkilar placeras i hålen så att deras tryckande kraft verkar i samma riktning och verkar för att dela stenen och trycka isär den i två delar. Ytorna mellan bleck och kil smörjs med medföljande glidpapper för våra 18 mm, 20 mm och 22 mm kilar och med smörjfett för våra övriga kilar.

Vad kostar stora stenar?

Stenen kostar 1kr/ kg och vägs hos oss för att bestämma priset. En sådan stenmåste man komma ut till oss och ”titta ut” så att den passar i just Er trädgård. Sprängsten kan användas på många sätt, som dekoration eller mur.

Hur få upp stor sten?

Är stenen inte alltför stor kan du steg för steg lyfta den med spett, kraftiga störar och använda mindre stenar som mothåll. Är stenen för stor att rubba på detta sätt, kan du kila sönder den, det vill säga spräcka den med mejsel, kil och slägga.

Hur många Spräckkilar behöver man?

Fem spräckkilar på 20 mm Borrdjupet beror på kilarna och för de kilar på 20 mm vi har så skall det borras hål som är 12 cm djupa.

Hur borra i berg?

Till sten och berg kan man använda sig av en hammarborr eller bergborrkrona. Äger man en bra borrhammare med SDS-plus fäste och inte ska borra större hål än 20 mm kan man testa med det, men ska man göra hål från 20 mm och uppåt i hård sten rekommenderar vi en tyngre borrhammare med SDS-max fäste och SDS-max borr.

Vad kostar sprängsten?

Prislista

Produkt mm /ton
Krossgrus 8-16 26 €
Sprängsten 100-200 25 €
Singel 8-16 35 €
Singel 16-60 35 €

Vilken sten är billigast?

Granit är billigare än marmor och kalksten, och kostar från cirka 2 500 kronor/lpm och uppåt.

Vad kan man göra med stora stenar?

De riktigt stora stenarna kan man lägga på rad (med ca 1 meter mellan varje) där man vill ha en större avgränsning på tomten, och kanske måla dem vita (vanligt i Skåne). Det kan vara mellan trädgårdsdel och infarten, eller längs med tomtgränsen.

Vad kan man göra med en sten?

10 tips på vad du kan göra med stenarna från utflykten

  1. Måla stenar till memoryspel. Välj ut ett jämnt antal stenar som är ganska lika i storlek och färg.
  2. Stadigt bokstöd av sten.
  3. Stenhusdjur.
  4. Gör en stenskål.
  5. Enkla och vackra stenljusstakar.
  6. Sagostenar.
  7. Stentavlor.
  8. Gör kaktusar av stenarna.

Kan man spräcka berg själv?

Man kan försöka spräcka stenen med handkraft, men om det inte går finns en expanderande cementmassa, så kallad snigeldynamit, som man kan använda för att spräcka stenen. Spräckningen blir ljudlös och vibrationsfri, vilket gör detta till ett bra alternativ till traditionell sprängning.

Metoden fungerar på så sätt att man har en kil som slås ner i ett hål. mellan två bleck. Då fås en stor sprängkraft åt sidorna, och det kan dela väldigt stora stenar, klippor och delar av berg. Borrhålet är anpassat efter kilen, och det går att spräcka höga stenar även om djupet är begränsat.

Share this post