Trendig

Vad ska inga i bodelningen?

Vad ska ingå i bodelningen?

Det kan vara bostad, bohag, båt, bil, pengar på diverse konton o.s.v. Vid en eventuell bodelning ska allt giftorättsgods delas mellan makarna, 9 kap. 1 § ÄktB. Bodelningen görs med utgångspunkt i den egendom som makarna har den dag då talan om äktenskapsskillnad väcktes, 9 kap 2 § ÄktB.

Hur räknar man ut Bodelningslikvid?

Beräkning av bodelningslikviden utifrån nettovärdet Bodelningslikviden framkommer när ni delar nettovärdet med två. Då får ni fram den summa som var och en av er ska erhålla i bodelningen vad gäller fastigheten och således den summa, som den av er som tar över fastigheten, ska ersätta den andre med i bodelningen.

Var ansöker man om bodelning?

Om ni inte är överens om bodelningen kan ni ansöka till tingsrätten om att få en bodelningsförrättare. Ni kan själva föreslå vem ni vill ska bli bodelningsförrättare eller så föreslår tingsrätten en person. Ofta är det en advokat som får uppdraget.

Vad är fiktivt mäklararvode?

Räkna med ett fiktivt arvode vid en bodelning Om en bostad skall delas upp via en bodelning så brukar man dra av ett fiktivt mäklararvode när man räknar ut hur mycket den som flyttar ut skall erhålla.

Vad är En bodelningsförrättare?

Om det behövs kan en så kallad bodelningsförrättare utses av tingsrätten. Bodelningsförrättarens uppgift är att lösa bodelningen på smidigaste möjliga vis. I den bästa av världar medför inte en bodelning några konflikter. Att konflikter uppstår är dock inte konstigt,

Kan bodelningsförrättare utses av tingsrätten?

När det är omöjligt att på egen hand komma överens om hur bodelningen ska gå till kan en bodelningsförrättare utses av tingsrätten. Det räcker med att en av makarna skickar in en ansökan om bodelningsförrättare för att en sådan ska utses. Bodelningsförrättaren ska kalla makarna till ett möte i syfte att upprätta ett bodelningsavtal.

Vad är timarvodet för En bodelningsförrättare?

En bodelningsförrättare är antingen advokat eller jurist och deras arvoden skiljer sig också åt, på advokatbyråer är timarvodet i allmänhet mellan 1500 kr-2500 kr. Det är också vanligt att bodelningsförrättaren önskar förskottsbetalning för 5-10 h arbete.

Share this post