Blogga

Hur vanligt ar husbock?

Hur vanligt är husbock?

Husbock blir 7-25 mm och förekommer främst i kustlandskapen från Dalälven och söderut längs östkusten ner till Skåne vidare upp till Halland på Västkusten samt i Mälardalen, Öland och Gotland.

Hur ser trämask ut?

Fakta om strimmig trägnagare Trägnagare finns över hela världen, av 2200 olika arter finns 67 i Sverige. Strimmig trägnagare är små, 2-4 mm, bruna skalbaggar vars larver lever i trä med hög fukthalt. Äldre namn på arten är dödsur eller trämask. Flyghålen är runda, ca 2 mm i diameter.

Hur dödar man husbock?

Träskadeinsekter som t ex husbock och strimmig trägnagare, trämask etc är skadedjur som angriper virke vid fuktskada i ditt hus. Bekämpa med Boracol 15.

Hur låter Hästmyror?

Hästmyror är mest aktiva under årets varma månader. Då kan du finna följande spår som tyder på ett angrepp av hästmyror: Stora myror som går runt i jakt på föda. Ljud från väggar som kommer från myrornas gnagande, ett knastrande som kan låta som duggregn på plåt.

Husbocken är den mest omtalade insekten av dem som angriper trä i Sverige, då den kan förstöra hela hus. I Sverige förkommer den i de södra delarna av landet, söder om en linje mellan Halland och Gävletrakten, samt på Öland och Gotland.

Hur ser skadedjur ut?

Bröd– och tobaksbaggar är rödbruna till färgen och ca 2-4 mm långa. Skalbaggarna är ohyra som gärna äter hårt bröd, pasta, torkade grönsaker, nötter, djurfoder och kryddor. Tobaksbaggarna gillar också varor med nikotin. Larverna tycker om att gräva gångar inne i hårda produkter.

Varför får man husbock?

Kort om husbock Husbocken etablerar sig i barrträdsvirke där en husbockskalbagge lägger ägg i springor i träet. Larven som sedan kläcks lever därefter i, och av, träet under flera år för att sedan förpuppas. Därpå kläcks skalbaggen som direkt gnager sig ut i förberedelse för att svärma.

Share this post