Trendig

Nar ska man ga till foretagshalsovarden?

När ska man gå till företagshälsovården?

Alla anställda har rätt till företagshälsovård. Företagshälsovården ska arbeta för att förebygga hälsorisker. Som anställd kan du också kontakta företagshälsovården om du drabbas av ohälsa som beror på ditt arbete eller påverkar din arbetssituation.

Kan man neka företagshälsovård?

Företagshälsovården är lagstadgad Att ordna sjukvård är frivilligt. Då man anskaffar företagshälsovårdstjänster samt planerar och bedömer verksamheten, ska ärendet enligt lagen behandlas tillsammans med personalen eller dess representanter.

Hur fungerar företagshälsovård?

Företagshälsovården (Företagshälsan) är en oberoende expertresurs inom både psykisk och fysisk arbetsmiljö samt rehabilitering. De arbetar med att förebygga och undanröja hälsorisker. De identifierar och beskriver också sambanden mellan arbetsmiljö, organisation, produktivitet och hälsa.

Vad är syftet med företagshälsovård?

Företagshälsovårds är verksamhet som ordnas och bekostas av arbetsgivaren. Företagshälsovården främjar en sund arbetsmiljö och säkra arbetsförhållanden. Företagshälsovårdens mål är att stöda arbetstagarens arbetsförmåga under hela arbetskarriären.

Kan företagshälsovården se min journal?

SVAR: Företagshälsovårdens personal, som t ex läkare och sjuksköterska, har legitimation från Socialstyrelsen. Enligt den har de bl a journalplikt. Denna journal är belagd med sekretess och får bara lämnas ut till den som den handlar om.

Måste arbetsgivare erbjuda företagshälsovård?

Att ha avtal med företagshälsovården är inte obligatoriskt, men om arbetsgivarens kompetens inte räcker för att driva det systematiska arbetsmiljöarbetet eller för arbetet med arbetsanpassning och rehabilitering måste arbetsgivaren anlita företagshälsovård eller motsvarande sakkunnig hjälp utifrån.

Kan företagshälsovården sjukskriva?

Avtalen med företagshälsor ser olika ut för olika arbetsplatser och sjukskrivning ingår inte alltid. Sjukvården kan inte remittera direkt till företagshälsa. Läkare bör uppmana patienten att prata med sin arbetsgivare. På sjukintyget kan anges om kontakt med företagshälsovård rekommenderas.

Kan arbetsgivaren tvinga mig att gå till företagshälsovården?

– Normalt kan en arbetsgivare inte tvinga en anställd att göra en sådan. Men det finns också risker med att tacka nej. Om man inte genomgår en medicinsk undersökning eller behandling så kan det innebära att ens rehabilitering försämras. Vilket kan vara till ens nackdel ur ett arbetsrättsligt perspektiv.

Kan Previa se min journal?

Ur statistiken kan man inte utläsa vad enskilda personer har fått för vård eller diagnos. Uppgifterna i din journal skyddas av sekretess. Personal får endast ta del av de uppgifter som behövs för det aktuella besöket. All personal i Previa har tystnadsplikt.

Kan arbetsgivare se min journal?

Arbetsgivaren har inte rätt att kräva att se din journal och sjukvården får inte lämna ut den eftersom den omfattas av sträng sekretess. Din arbetsgivare ska inte ens be om att få ta del av den och ingen inom vården får ge ut den till annan än dig.

Share this post