Frågor

Vad tillhor konkursboet?

Vad tillhör konkursboet?

Ett konkursbo är de tillgångar som konkursförvaltaren tar över när en person eller ett företag försätts i konkurs. Det är inte möjligt att sälja eller ge bort egendom och inte heller betala skulder med pengar som tillhör konkursboet.

Vad händer vid en konkursansökan?

När gäldenären själv söker om konkurs eller medger en borgenärs ansökan kan tingsrätten besluta om konkurs genast. I andra fall ska ansökan prövas vid en förhandling inom två veckor från ansökan, förhandlingen kan skjutas på i max sex veckor. När tingsrätten beslutat om konkurs ska det beslutet kungöras.

Vad är Konkurskostnader?

Till konkurskostnader hör också de kostnader för konkursen som uppkommer vid domstolen, främst kostnaderna för kungörelser. Som konkurskostnad räknas vidare den tillsynsavgift som ska utgå i varje utdelningskonkurs som ersättning för statens kostnader för tillsynen.

Hur köper man konkursbo?

Konkursboet säljs alltid skuldfritt – det är tillgångarna man köper. Köparen har inte heller någon skyldighet gentemot medarbetarna som tidigare arbetade i företaget. Däremot ligger alla praktikaliteter, som registrering av immateriella rättigheter, på köparens ansvar. Tar man över hela verksamheten utgår ingen moms.

Vad innebär en rekonstruktion av ett företag?

Företagsrekonstruktion är ett alternativ till konkurs för företag som har ekonomiska problem, men möjlighet att på sikt överleva. Företaget skyddas mot konkurs och utmätning för att få möjlighet att ombilda och återuppbygga sin verksamhet.

https://www.youtube.com/watch?v=4CQRonZGleU

Vad händer om byggföretaget går i konkurs?

När bolaget går i konkurs har du då en så kallad konkursfordran mot konkursboet (5 kap 1 § KonkL). Det är alltså konkursboet som ansvarar för att betala ut det byggföretaget är skyldig dig att betala. Du får dock endast en så kallad oprioriterad fordran i konkursen (18 § FRL).

Kan inte betala leasing?

Förbehållet ger leasinggivaren rätt att återta varan om leasingtagaren inte betalar i enlighet med avtalet och det ger säljaren ett sakrättsligt skydd till egendomen vid konkurs och/eller utmätning.

Den som försätts i konkurs kallas gäldenär och får inte själv bestämma över egendom som tillhör konkursboet. Ett konkursbo är de tillgångar som konkursförvaltaren tar över när en person eller ett företag försätts i konkurs.

Vad menas med återvinning juridik?

Återvinning innebär att förhållandena ska återställas så som om det aldrig hade gjorts någon transaktion. Vad gäldenären har lämnat ifrån sig ska återlämnas till konkursboet (4 kap. 14 § första stycket KonkL). Det som gäldenären kan ha fått måste å andra sidan lämnas tillbaka till motparten.

Share this post