Blogga

Hur far man upp lasbara hjulbultar?

Hur får man upp låsbara hjulbultar?

Hjulbultar finns även som låsbara sådana. Det innebär att de inte går att lossa hur lätt som helst. Det i sin tur skyddar bilägaren mot att få sina fälgar stulna. Vanliga bultar kan man oftast skruva upp med väldigt enkla verktyg som många har hemma i garaget.

Hur fungerar låsbultar?

Låsbultar skyddar dina hjul! Det krävs särskilda verktyg för att få bort låsbultarna och tappar du bort dem måste du bege dig till en verkstad. Låsbara bultar har nämligen särskilda mönster som inte kan avlägsnas med vanliga mutternycklar. Det krävs speciella låsnycklar till detta moment.

Var ligger Låshylsan?

Eftersom du är ordningsam till din natur vet du var i bilen låshylsan förvaras (kanske i stuvutrymmet under bagagerumsgolvet, kanske i handskfacket.

Kan man ha för långa hjulbultar?

Användning av felaktiga hjulbultar. För långa bultar kan störa andra delar och riskerar att däcken låser sig. För korta bultar riskerar att inte ha ett tillräckligt bra fäste i fälgen. Om man använder dessa ökar risken att man skulle skada gängorna eller hålet för montering.

Kan inte lossa hjulmutter?

Ta ett dorn och stor slägga och slå några hårda slag på skruvarna så brukar dom släppa. Funkar inte det så långt rör på fälgkors och sedan att par slag in mot skruven samtidigt som det hålls tryck på röret. Brukar alltid funka.

Vilket håll skruvar man av bildäck?

När man drar åt muttrarna gör man det medsols, och när man ska lossa muttrarna gör man det motsols.

Har bilar hjul?

Man kan ha olika fälgstorlekar på en bil, men då måste man använda ett däck som är anpassat till fälgstorleken, annars blir däcket för litet eller för stort i sin ytterdiameter och kan ta i bilens skärmkanter eller inne i hjulhusen när man gör större rattrörelser vid till exempel parkering.

Varför lossnar hjulmuttrar?

Det är viktigt att alla ytor är rena och det gäller även muttrar och hjulbultar. Andra vanliga fel är att man drar muttrarna för hårt eller att man smort gängorna för rikligt så att åtdragningsmomentet blir fel. Körning på ojämna vintervägar i kombination med stora temperaturförändringar kan också bidra till lossning.

Hade som tur var sparat lappen med låsnr på. Annars är det att ta en 12 kants hylsa i storlek med hjulbultarna och slå den på utanpå låshylsan. Biltema har en sats med speciall hylsor för detta ändamål.

Hur får man upp en låsmutter?

Vissa låsbultar har en roterande ring som man slår bort först, sen går det bra. Det är en hylsa man slår på själva låsbulten. Vissa låsbultar har en roterande ring som man slår bort först, sen går det bra. Men då måste han köpa nytt låsbult kitt sen.

Hur får man upp en låsbult?

Använd en hylsa 12 kantig (eller liknande) 19mm eller 3/4″ från Biltema mfl, (se bild), slå hårt fast hylsan på hjulbulten och ta sedan en lång förlängare och börja lirka åt alla håll så lossnar själva låset från splinsen i hjulbulten, om du misslyckas så börja om, se bilder.

Hur vet man vilken hjulbult man ska ha?

Det som avgör antalet är hur navet ser ut. Det vanligaste på personbilar är att man skall ha fyra eller fem hjulbultar med 17 – 21 millimeters storlek. Att ha rätt bultar är avgörande för att däcket sitter korrekt fast. Fel storlek gör att däcket kan lossna eller att hjulhuset skadas.

Får inte loss låsmutter?

Brukar svetsa på en mutter på själva låsmuttern och sedan värma hela muttern och låsmuttern så allt blir rött och sedan dra loss med dragskaft INTE mutterpicka!

Hur få loss låsbult?

men innan du börjar bruka våld på den så lossa dom andra bultarna och ta en liten hammare som mellanlägg och slå till rakt på den med en stooor slägga ,så släpper spänningen i låsbulten och då kan det räcka med ett dorn och en slägga och knacka snett motsos på bulten .

Hur mäta hjulbult?

Mät avståndet centrum till centrum mellan bultarna, man kan även mäta mellan två bulthål tvärs över fälgens centrum, från det ena bulthålets ytterkant till det motsatta bulthålets innerkant.

Share this post