Blogga

Vad ar bevittning av testamente?

Vad är bevittning av testamente?

Bevittning av testamente – Vittnesmening Enligt lagtexten ska vittnena bestyrka testamentet genom att underteckna det med sina namn. I praktiken innehåller ett testamente oftast en s k ”vittnesmening” med innebörd att testamentsvittnet förklarar att testamentet upprättats på sätt som anges i ärvdabalken.

Vad gäller för testamente?

Ett av de krav som gäller för testamente är att det måste vara bevittnat av minst två vittnen. Är ett testamente inte bevittnat är det enligt huvudregeln inte gällande. Notera emellertid att ett testamente inte per automatik blir ogiltigt om det inte uppfyller något av formkraven.

Kan ett testamente vara gällande?

Ett testamente måste uppfylla vissa formkrav för att vara gällande. Ett av de krav som gäller för testamente är att det måste vara bevittnat av minst två vittnen. Är ett testamente inte bevittnat är det enligt huvudregeln inte gällande.

Kan man förvara testamentet hemma?

Väljer man att ha testamentet hemma är det klokt att lägga det i ett kassaskåp eller annan brandsäker anordning som ingen obehörig har tillgång till. Ett ännu säkrare alternativ är att förvara testamentet i ett bankfack, som de anhöriga informeras om efter den avlidnes bortgång.

Hur ska testamentet förvaras?

Det finns inga tvingande krav på hur förvaring av ett testamente ska gå till. Eftersom ett testamente bara är giltigt i original är det dock mycket viktigt att det förvaras på säkert sätt. Väljer man att ha testamentet hemma är det klokt att lägga det i ett kassaskåp eller annan brandsäker anordning som ingen obehörig har tillgång till.

Vad är ett villkor för att Testamente ska vara giltigt?

Ett villkor för att en ändring av ett testamente ska vara giltigt är att samma formkrav följs som vid upprättande av ett testamente. Detta innebär att ändringen ska göras skriftligen och undertecknas av testator och två vittnen enligt ÄB 10:1. Dock finns ett undantag från dessa formkrav i ÄB 10:3.

Vad är testamente för dödsfall och arv?

Dödsfall och arv. Testamente; Dödsfall och arv. Lyssna. Testamente. Den som har fyllt 18 år har rätt att själv bestämma vad som ska hända med sina ägodelar efter döden. I ett testamente kan det stå vem som ska ta hand om förvaltningen av dödsboet och ordna så att det som står i testamentet genomförs.

Share this post