Trendig

Vad raknas som urkundsforfalskning?

Vad räknas som urkundsförfalskning?

Den som obehörigen, genom att skriva eller på liknande sätt ange en annan persons namn eller på annat sätt, framställer en falsk urkund eller ändrar eller fyller ut en äkta urkund döms, om åtgärden innebär fara i bevishänseende, för urkundsförfalskning till fängelse i högst två år.

Hur bevisar man urkundsförfalskning?

En underskriftsanalys av NFC räcker normalt för att bevisa att en namnteckning är förfalskad men det krävs mer för att bevisa att en viss person gjort sig skyldig till olovlig identitetsanvändning och urkundsförfalskning.

Vad händer om någon förfalskar en namnteckning?

Straffet är fängelse i högst två år, eller vid ringa brott, böter eller fängelse i högst sex månader. Du bör göra en polisanmälan för den den eventuella urkundsförfalskning du blivit utsatt för.

Hur förfalska signatur?

Precis som du skriver är det helt klart brottsligt och olagligt att förfalska din underskrift utan lov för att byta din dotters adress. Brottet som blir aktuellt kallas urkundsförfalskning och regleras i 14 kap. 1§ Brottsbalken. För urkundsförfalskning kan man dömas till fängelse i högst två år.

Var i BRB finns urkundsförfalskning?

Urkundsförfalskning är ett brott som regleras i 14 kap. 1 § brottsbalken. Urkundsförfalskning är när en person obehörigen framställer en falsk urkund eller ändrar/fyller ut en äkta urkund, genom att skriva eller på liknande sätt ange en annan persons namn eller dylikt.

Hur anmäler man urkundsförfalskning?

En polisanmälan gör du genom att ringa till polisen på 114 14 eller att besöka en polisstation.

Vad händer om man använder någon annans leg?

– Många vet nog inte att det faktiskt är ett brott som kan leda till böter och fängelse. När man lånar en annan persons legitimation begår man brottet missbruk av urkund. Även den som lånar ut sitt leg gör sig skyldig till detta brott, säger Lars Blom som är stationsbefäl vid Kungsbackapolisen.

Är en faktura en urkund?

Även en faktura räknas som urkund trots att den inte finns för att fungera som bevis, men kan fungera som bevis i t ex vissa privaträttsliga tvister.

Share this post