Rekommendationer

Vem ansvarar for forundersokning?

Vem ansvarar för förundersökning?

Undersökningsledaren har ansvar för förundersökningen i dess helhet. Han skall se till att utredningen bedrivs effektivt och att den enskildes rättssäkerhetsintressen tas till vara. Undersökningsledaren skall också ge dem som biträder honom behövliga direktiv för arbetet. Förordning (1994:1429).

Hur ska en förundersökning bedrivas?

Utredningen ska bedrivas på ett objektivt sätt. Detta innebär att inte bara omständigheter som är till nackdel för dig, utan även omständigheter som är gynnsamma för dig ska beaktas. Bevis som är till din förmån ska tillvaratas. Utgångspunkten är att sekretess råder för de uppgifter som ingår i förundersökningen.

Måste polisen delge misstanke?

genom förhör. Detta kallas förundersökning och den leds av polis eller åklagare. När en förundersökning kommit så långt att en person kan anses skäligen misstänkt för brottet, ska den misstänkte underrättas om misstanken när han eller hon hörs dvs. under nästa förhör (23 kap.

Hur länge kan man vara skäligen misstänkt?

Om brottet har minst två års fängelse i straffskalan häktas personen som regel alltid. ”På sannolika skäl misstänkt” är den högre graden av misstanke. I undantagsfall kan även personer med den lägre misstankegraden ”skäligen misstänkt” häktas under en vecka för att man ska kunna utreda om misstankarna stärks.

Vad händer med ett barn under 15 år som har begått ett brott?

Barn under 15 år Barn som är under 15 år och begår brott kan inte dömas till straff. Utredningar mot barn under 15 år görs enligt lagen med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare. När utredningen är klar kan sociala myndigheter fatta beslut om åtgärder, till exempel olika stöd- och vårdinsatser.

Måste man godkänna förhör?

Förhöret dokumenteras Det kan ske genom att den som håller i förhöret antecknar vad som sägs, att förhöret spelas in eller videofilmas. När förhöret är avslutat ska den misstänkte få en möjlighet att godkänna det som noterats och har då möjlighet att rätta till sådant som blivit fel.

Vem får hålla förhör?

I Sverige erhåller poliser viss förhörsutbildning under sin utbildning vid Polishögskolan. Förhör får också under en förundersökning hållas med ”envar”, dvs vem som helst, som antas kunna lämna upplysning av betydelse för utredningen.

När får polisen hålla förhör?

Innan du som är misstänkt för brott förhörs av polisen har polisen ofta redan förhört målsägaren, den som blivit utsatt för det påstådda brottet. Polisen kan också ha förhört vittnen och arbetat med att säkra teknisk bevisning. Om du blir kallad till förhör får du får kallelse till via brev, telefon eller sms.

Målet är att utreda vem som kan misstänkas för brottet och om det finns tillräckliga bevis för att väcka åtal. Åklagaren leder förundersökningen från det att en viss person är skäligen misstänkt för brottet. Vid mindre allvarliga brott genomför polisen förundersökningen från början till slut.

Share this post