Frågor

Vem har ratt till Etableringsprogrammet?

Vem har rätt till Etableringsprogrammet?

Du kan delta i etableringsprogrammet om du har fyllt 20 men inte 65 år och nyligen har fått uppehållstillstånd som flykting, skyddsbehövande eller anhörig. Arbetsförmedlingen hjälper dig att få en plats i ett program. Sedan ansöker du om ersättning från Försäkringskassan för den tid du deltar i programmet.

Hur länge måste man vara arbetslös för att få nystartsjobb?

Om du har varit utan arbete en längre tid eller är ny i Sverige kan arbetsgivaren få ekonomisk ersättning för att anställa dig. Stödet kallas för nystartsjobbeller särskilt nystartsjobb. 21–25 år under året och har varit utan arbete på heltid i minst 6 av de senaste 9 månaderna.

Hur länge kan man få ersättning från Arbetsförmedlingen?

Om du inte uppfyller villkoren för a-kassa får du 223 kronor per dag. Om du deltar i jobb- och utvecklingsgarantin kan du få ersättning i totalt 450 dagar.

Hur länge kan man gå stöd och matchning?

Du deltar i Stöd och matchning i tre månader, sedan utvär- derar vi hur det har gått. Vi kan förlänga tjänsten med tre månader och i vissa fall ytterli- gare tre månader efter det. Du kan delta i Stöd och matchning som längst i nio månader.

Vad är Etableringsinsatser?

Etableringsinsatserna ska stödja nyanlända att så snabbt som möjligt komma in i arbets- och samhällslivet. Svenska för invandrare (sfi) är en obligatorisk del av etableringsplanen och en viktig insats för att ge grundläggande kunskaper i svenska.

Hur mycket får mån i nystartsjobb?

är nyanländ med uppehållstillstånd, uppehållskort eller etableringsplan, får du ett belopp som motsvarar 2,5 gånger arbetsgivaravgiften. Nystartsjobbet ska påbörjas inom 36 månader från att uppehållstillståndet/uppehållskortet beviljades, eller så länge som det finns en etableringsplan.

Har man rätt till a-kassa efter nystartsjobb?

För att kunna få ersättning från a-kassan krävs det att du står till arbetsmarknadens förfogande. Om du får har ett nystartsjobb på 100 procent får du full lön enligt kollektivavtal och är inte tillgänglig för andra jobb, därför har du inte rätt till ersättning.

Kan man bli avstängd från aktivitetsstöd?

Den arbetssökande som har sagt upp sig själv utan giltig anledning blir avstängd från ersättningen i 45 ersättningsdagar. Det innebär att den arbetssökande kan påbörja ersättningsperioden med en avstängning samt karens vilket innebär 45 + 6 dagar utan ersättning, vilket innebär drygt 10 veckor utan ersättning.

När slutar stöd och matchning?

Det är ett steg i reformeringen av Arbetsförmedlingen. Införandet sker i tre etapper med start i maj 2021. Det innebär också att Stöd och matchning (STOM) kommer att sägas upp i de aktuella kommunerna.

Vilken myndighet ansvarar för Etableringsinsatser och till vem riktar sig insatserna?

Ansvariga myndigheter m.m. 3 § Arbetsförmedlingen ska samordna etableringsinsatser enligt denna lag och vara stödjande och pådrivande i förhållande till berörda parter. 4 § Länsstyrelserna ska främja samverkan mellan berörda kommuner och myndigheter, företag och organisationer som anordnar aktiviteter för nyanlända.

Share this post