Blogga

Var placerar man vaxelriktaren?

Var placerar man växelriktaren?

Det är viktigt att växelriktaren placeras så att den är lättillgänglig för underhåll och service. Undersök om växelriktaren är anpassad efter utomhusbruk, annars kan det vara bra att placera den inomhus på en plats som är sval och har bra ventilation, till exempel ett garage eller en källare.

Kan man ha flera växelriktare?

Visst, det är möjligt. Växelriktare kan ha fler än en maxeffektföljare (MPPT = Maximum Power Point Tracker). Då kan man dela in taket i sektioner som kopplas till varsin MPPT. Det är värdefullt om man exempelvis vill ha solcellsmodulerna i två olika riktningar.

Vilken storlek på växelriktare?

När man väljer storlek på växelriktaren är det vanligt att man underdimensionerar växelriktaren i förhållande till solcellsanläggningen. Om solpanelerna har en toppeffekt på 10 kW, och samtliga paneler är riktade åt syd, är det standard med en växelriktare på 8-9 kW — alltså en underdimensionering på mellan 10 och 20%.

Vilken växelriktare är bäst?

Bästa växelriktare på den svenska marknaden På Otovo använder vi SMA växelriktare till mindre installationer (under 10 kW) och Fronius/Huawei växelriktare till solcellsanläggningar över 10 kW. Har du problem med skugga på taket så rekommenderar vi en växelriktare från SolarEdge.

Hur många växelriktare behöver man?

Om solpanelerna har en toppeffekt på 10 kW, och samtliga paneler är riktade åt syd, är det standard med en växelriktare på 8-9 kW — alltså en underdimensionering på mellan 10 och 20%. Om panelerna fördelas åt flera olika väderstreck kan man välja en ännu mindre växelriktare.

Vilken växelriktare ska man välja?

Hur stor växelriktare man ska välja beror på hur stor solcellsanläggning man har. Rent logiskt bör man välja en växelriktare som har samma effekt som solcellsanläggningen. Det betyder att om solcellsanläggningen är på 10 kW bör man välja en omvandlare som har en effekt på omkring 10 kW.

Vilken storlek på växelriktare solceller?

Storlek på växelriktaren Om solpanelerna har en toppeffekt på 10 kW, och samtliga paneler är riktade åt syd, är det standard med en växelriktare på 8-9 kW — alltså en underdimensionering på mellan 10 och 20%. Om panelerna fördelas åt flera olika väderstreck kan man välja en ännu mindre växelriktare.

Hur mycket låter växelriktare?

Växelriktaren kan placeras i närheten av proppskåpet som här, eller ute i tex garaget. Den låter lite och bör inte placeras i ett utrymme där man kan störas av ett brummande fläkt-ljud. Korta stunder låter det mycket, som en dammsugare, men oftast låter det som ett kylskåp ungefär.

Varför växelriktare?

Växelriktaren har två viktiga uppgifter Den första uppgiften är att omvandla den likström som solcellerna producerar till växelström. Vid denna omvandling blir det alltid förluster, så ju effektivare växelriktaren är desto mer el kan ditt solcellssystem producera.

Share this post