Blogga

Vilka regler galler om du skadas pa arbetet Hur ska du ga till vaga for att fa hjalp?

Vilka regler gäller om du skadas på arbetet Hur ska du gå till väga för att få hjälp?

Vilket ansvar har jag som arbetsgivare om en skada inträffar?

  1. Anmäl skadan. Du som arbetsgivare ska alltid anmäla arbetsskadan till Försäkringskassan.
  2. Meddela arbetsplatsens skyddsombud att du har anmält arbetsskada.

Vad ska arbetsgivaren göra vid en arbetsskada?

När en skada sker på en arbetsplats har arbetsgivaren en skyldighet att göra en arbetsskadeanmälan som antingen ska skickas till Försäkringskassan eller Arbetsmiljödomstolen. Arbetsgivaren, den drabbade och eventuellt skyddsombud kommer överens om anmälan ska skickas till Försäkringskassan eller Arbetsmiljödomstolen.

Vad heter det när man skadar sig på jobbet?

Om du råkar ut för en skada på jobbet, alternativt när du är på väg dit eller hem, kan du ha rätt till ersättning. Du kan till exempel få ersättning för förlorad inkomst och för kostnader som skadan har orsakat. Om arbetsskadan skulle leda till dödsfall kan din familj få ersättning.

Vad ska arbetsgivaren göra vid tillbud och olycksfall i arbetet?

Du som arbetsgivare ska anmäla alla arbetsskador till Försäkringskassan och de allvarliga arbetsolyckorna och de allvarliga tillbuden till Arbetsmiljöverket. Du behöver också reda ut vad som har hänt, så att det inte händer igen.

Vad är arbetsgivarens ansvar?

Arbetsgivaren är alltid skyldig att se till att arbetet kan utföras utan risk för ohälsa eller olycksfall. Personalen ska inte bara veta vilka risker som kan finnas utan också kunna undvika riskerna. Arbetsgivaren har alltid ansvaret men kan fördela uppgifter i arbetsmiljöarbetet.

Hur mycket kan man få för en arbetsskada?

Hur mycket får jag? Du får ersättning för din inkomstförlust från och med det datum läkaren har bedömt att din arbetsskada kommer att påverka din förmåga att arbeta under minst ett år. Du kan som mest få livränta med 7,5 prisbasbelopp, vilket motsvarar 362 250 kronor för år 2022.

Vem ska skriva Tillbudsrapport?

Arbetstagaren rapporterar tillbud till arbetsgivaren. Arbetsgivaren rapporterar arbetsolyckor och arbetssjukdomar till Försäkringskassan även om de inte orsakat frånvaro. Arbetsgivaren rapporterar allvarliga olyckor och allvarliga tillbud till Arbetsmiljöverket.

Vad är ett tillbud alternativt olycksfall?

Ett tillbud är en händelse som hade kunnat leda till en skada eller ett olycksfall, men som slutade väl. Det kan till exempel vara ett tungt föremål som faller ned från en hylla, men som tur var träffades ingen. Även om det går bra och ingenting händer är det viktigt att ta tillbudet på allvar.

Vem är ansvarig för att anmäla Arbetsskador?

Ja, du som arbetsgivare är enligt lag ansvarig att anmäla arbetsskador och kan dömas till böter om du inte fullföljer din anmälningsskyldighet. Det är varken medarbetare eller arbetsgivare som avgör om en medarbetare fått en arbetsskada i lagens mening, det ansvaret ligger bland annat på Försäkringskassan.

Vad är arbetsgivarens ansvar för arbetsmiljörisker?

Arbetsgivare har ansvar för att systematiskt undersöka och förebygga arbetsmiljörisker så att anställda kan arbeta säkert. I den rådande coronapandemin innebär arbetsgivarens ansvar, bland annat, att se till att det finns tillräckligt med skyddsutrustning och att den utrustning som används är säker.

Vilka skador får man på väg till eller från arbetet?

Även skador man får på väg till eller från arbetet räknas som arbetsskada, förutsatt att man tagit den normala vägen, och likaså smittsamma allmänfarliga sjukdomar som man fått genom sitt arbete. Exempel på allmänfarliga sjukdomar är covid-19, gulsot (hepatit A – E), tuberkulos och så kallad sjukhussjuka.

Share this post