Blogga

Vilka fragor kan jag fa som referent?

Vilka frågor kan jag få som referent?

Tidigare relation

  • Vilken relation har du till kandidaten?
  • Vad har ni haft för yrkesmässig relation? (
  • Hur länge har du känt kandidaten?
  • Hur länge arbetade du och kandidaten tillsammans?
  • Hur länge sedan var det ni arbetade tillsammans?
  • Vilken position har/hade kandidaten?

Måste man ha sin chef som referens?

Du behöver inte lämna ut din nuvarande chef som referens. Fråga referenspersonen om lov innan du lämnar ut hens kontaktuppgifter till arbetsgivaren. På så sätt kan referenspersonen även förbereda sig för de frågor som arbetsgivaren kan tänkas ställa beroende på den tjänst du söker.

Vad frågar rekryteraren referens?

Vid referenstagningen stämmer rekryteraren av vilken relation du och referenten haft samt försöker skapa sig en så bra helhetsbild av dig som möjligt. Utöver att bekräfta dina arbetsuppgifter frågar rekryteraren efter dina starka sidor, eventuella utvecklingsområden och hur din samarbetsförmåga är.

Vad ska man fråga när man ringer referenser?

När du ringer, presentera dig själv, organisationen och varför du ringer. Fråga om referenten har tid för att tala med dig eller om det är bättre att du ringer tillbaka senare. arbetsuppgifter, ansvar, förutsättningarna i organisationen och vilka krav som ställs på den sökande.

Vad ska man säga när man är referens?

En referens ska vara någon som känner dig väl, helst genom jobbet. Dina referenser ska till exempel kunna beskriva vilken roll du har tagit i grupper, hur du har hanterat utmaningar och andra jobbsituationer. Två eller tre namn brukar vara lagom. Anpassa valet av personer efter jobbet du söker.

Måste man fråga om referens?

Informera dina referenser! Se alltid till att fråga om personen kan tänka sig vara din referens och för varje specifik tjänst berätta om vem de kommer att bli kontaktade av och om vilken tjänst det rör sig om. Då hinner de förbereda sig inför samtalet och är också mer tillgängliga för att ta ett samtal.

När ber man om referenser?

Du lämnar dina referenser först när rekryteraren ber om dem. Då får du en chans att förbereda dina referenser på ett eventuellt samtal och om du har flera referenser får du också möjlighet att välja ut vem som är mest lämplig för jobbet som du söker.

Får man ljuga som referens?

Vanligast är att man ljuger om tidigare arbetslivserfarenhet följt av att man mörkar brott och domar, ljuger om sin tidigare lön, inkluderar utbildningar så som universitets- och högskoleexamina man aldrig tagit samt ljuger om bolagsengagemang.

Hur tar man bra referenser?

Det traditionella sättet att ta referenser är att ringa….Referenstagning

  1. I vilka sammanhang kandidaten och referensen har jobbat ihop, i vilka roller och hur länge.
  2. Vilka arbetsuppgifter kandidaten hade under den tiden.
  3. Vilka resultat hen uppnådde.
  4. Hur kandidaten agerat i olika sammanhang som är relevanta för tjänsten.

Share this post