Trendig

Vad ar korrigerande samtal?

Vad är korrigerande samtal?

Syftet med ett korrigerande och medvetandegörande samtal är att medarbetaren ska förstå vad hen har gjort som är fel eller otillåtet. Det är ditt ansvar som chef att medarbetaren förstår vad/hur hen ska göra eller bete sig för att göra rätt.

Hur gör man en organisationsförändring?

Organisationsförändringar som bygger på att medarbetarna är delaktiga, känner sig trygga och där kommunikationen fungerar är de förändringar som ses som positiva och välkomnas av medarbetarna. Det är viktigt att medarbetarna känner att de kan vara med och påverka samt att de kan bestämma takten på förändringen.

Vad förväntas av mig?

1. vad förväntas av mig i min arbetsroll? Har du bra koll på vad som förväntas av dig i ditt arbete? Om svaret är annat än “ja” är det ditt ansvar att ta upp detta och tillsammans med din chef skapa tydlighet i vad som faller inom ramen för just din anställning.

Vad är känsliga samtal?

Känslig kritik, personliga frågor som påverkar arbetet eller tråkiga besked. Vissa samtal kan kännas svårare att ta itu med än andra.

Vad förväntar jag mig av mina medarbetare?

Sätt upp tydliga mål som medarbetarna är en del av Sätt också upp tydliga och relevanta mål på kort och medellång sikt. Bryt ner målen till den nivå där medarbetaren direkt kan påverka. Bra mål ska vara konkreta, realistiska och mätbara – och de ska följas upp ofta. Fira alltid när mål och delmål uppnåtts.

Vad krävs av en medarbetare?

En pålitlig person tar eget ansvar och genomför alltid det den åtagit sig. För att vara pålitlig är det alltså inte bara viktigt att prestera på topp, utan också att våga säga nej till sådant du inte tror att du klarar av.

Vilka samtal är svårast och varför?

Att säga upp en person kan ofta vara jobbigt, men det finns ännu tuffare samtal som ibland måste upp på bordet – och det är du som chef som behöver ta initiativet. – De samtal som rankas som svårast är hygiensamtal, intima samtal som kan handla om att en medarbetare till exempel luktar svett.

När kan man kontakta HR?

Om du misstänker att medarbetarens beteende är så allvarligt att det kan resultera i en varning, ett avskedande eller en polisanmälan ska du alltid kontakta HR-chefen eller en bolagsjurist.

När ska man prata med HR?

Som HR-representant måste man kunna säga till en chef om han eller hon är på fel bana. Har fel begåtts ska man inte ”jamsa med”, tycker Marie Hallander Larsson. Samtidigt ska man vara uppmärksam på om någon verkar må dåligt. Framför allt har HR en skyldighet att kommunicera med utsatta chefer.

Share this post