Ny

Hur lange galler en sakerhetsprovning?

Hur länge gäller en säkerhetsprövning?

Beslut om inplacering i säkerhetsklass Totalt kan denna process ta upp till 8 veckor. När vi fattat beslut i ärendet kontaktar vi dig. Det går inte att få mer information kring säkerhetsprövningen än den som lämnas vid detta tillfälle. Det går inte att överklaga beslutet.

Vad innebär SUA klassning?

Om du ska ta del av uppgifter som omfattas av sekretess krävs ett säkerhetsskyddsavtal. En säkerhetsskyddad upphandling med ett sådant avtal görs vid upphandlingar som omges av säkerhetsskydd. Det kan till exempel vara då ett företag ska ta del av hemliga uppgifter.

Vad kontrolleras vid registerkontroll?

Registerkontrollen sker genom att man kontrollerar om personen eller i vissa fall denne närstående personer förekommer i belastningsregistret, misstankeregistret och Säporegistret. Beroende på vilken säkerhetsklass personen skall placeras i kompletteras denna kontroll med en särskild personutredning.

Vad händer om man inte klarar säkerhetsprövning?

I många fall görs uppföljande säkerhetsprövningar under anställningens gång, men det har hittills inte varit obligatoriskt. Den som inte klarar säkerhetsprövningen kan i vissa fall omplaceras, men riskerar också att helt stängas av från arbetsplatsen. Ibland utan att få veta orsaken.

Finns jag i Säpos register?

När en person söker en säkerhetsklassad tjänst görs en registerkontroll. Då kontrolleras bland annat uppgifter i belastningsregistret, och uppgifter som Säkerhetspolisen behandlar med stöd av lagen om Säkerhetspolisens behandling av personuppgifter.

Vad innebär det att en tjänst är säkerhetsklassad?

Säkerhetsklassning. Anställning eller annat deltagande i verksamhet som innebär att en anställd får tillgång till sekretessbelagda uppgifter som har betydelse för Sveriges säkerhet placeras i så kallade säkerhetsklasser.

Share this post