Allmänning

Vem andrade successionsordningen?

Vem ändrade successionsordningen?

Regeringen Fälldin II lade i december 1977 fram en proposition om kognatisk tronföljd – alltså både manlig och kvinnlig tronföljd.

Vem ärver tronen efter Victoria?

Att monarkens äldre syskon och äldre syskons barn ärver före yngre syskon och yngre syskons barn innebär exempelvis att prinsessan Estelle ärver tronen före prins Carl Philip även om kronprinsessan Victoria skulle omkomma.

Kan Kronprinsessan åtalas?

Statschefen kan ej åtalas för sina gärningar utom i civilrättsliga frågor.

När ändrades successionsordningen i Sverige?

Bara ett drygt halvår senare, den 1 januari 1980, trädde en ny grundlag i kraft i Sverige, den nya Successionsordningen. Den säger att det äldsta barnet, oavsett kön, ärver kronan. Därmed blev prinsessan Victoria tronarvinge och prins Carl Philip förlorade arvsrätten till kronan.

Får kungen mörda utan straff?

– Inget. Det står i den svenska grundlagen att kungen inte kan åtalas. Nu var det en fråga om trafikbrott, men samma sak skulle hända om kungen mördar någon eller om han snattar på H&M i Borgholm. Han kan inte åtalas, säger Joakim Nergelius, professor i rättsvetenskap vid Örebro universitet.

Vad blir Victoria när kungen dör?

Den dagen han inte längre är kung är det kronprinsessan Victoria som per automatik tar över tronen efter sin far. Hon blir då drottning av Sverige och prinsessan Estelle blir kronprinsessa av Sverige. Prins Oscar som föddes den 2 mars hamnade efter Estelle i tronföljden.

Får kungen abdikera?

”Det får du fråga Gud” Men trots att han är nöjd och stolt över Victorias arbete så har kungen inga planer på att abdikera.

Kan statsministern åtalas?

I Sverige har endast statschefen full immunitet. Begränsad immunitet har statsråd då ett statsråd kan fällas till ansvar för brott i utövningen av statsrådstjänsten endast om det därigenom ”grovt har åsidosatt sin tjänsteplikt”. Åtal beslutas av konstitutionsutskottet och prövas av Högsta domstolen.

Share this post