Blogga

Kan man anmala nagon for utpressning?

Kan man anmäla någon för utpressning?

Om du eller någon annan har blivit utsatt för utpressning så bör den personen omgående polisanmäla detta. Som nämnt så utgör utpressning allvarligt ett brott som kan leda till åtal. Den som blivit utsatt för utpressning har i vissa fall rätt till kränkningsersättning, en ersättning som betalas av staten.

Vad ska man göra om man känner sig hotad?

Vad gör jag om jag känner mig hotad? Om du har frågor eller upplever att du behöver skydd ska du vända dig till polisen. Anmäl till polisen genom att ringa 114 14 eller besök en polisstation. Är hotet akut ring 112.

Hur hanterar man utpressning?

Utpressning består av olika delar Ger man efter för de här människorna minsta lilla så är man fast i deras nät. Då tar det inte slut. Så det viktigaste är att säga nej, inte gå med på någonting och polisanmäla.

Vad säger lagen om utpressning?

Utpressning är ett brott enligt 9 kap 4 § brottsbalken och straffet är fängelse i högst två år. Brottet består i att någon genom hot om våld, skandalisering eller polisanmälan tvingar annan till handling eller underlåtenhet. Beskyddarverksamhet räknas som en form av utpressning.

Hur långt straff för utpressning?

Om utpressningsbrottet bedöms som ringa utdöms oftast endast böter. Bedöms brottet som grovt kan utpressaren dömas till fängelse i lägst sex månader, högst sex år. Detta jämförs med grovt rån som i regel ger fyra till tio år i fängelse.

Vad säger lagen om nödvärn?

Det vi i dagligt tal kallar självförsvar kallas i lagtexten ”nödvärn”. Nädvärn behandlas i Brottsbalkens 24 kapitel 1 §. 1 § En gärning som någon begår i nödvärn utgör brott endast om den med hänsyn till angreppets beskaffenhet, det angripnas betydelse och omständigheterna i övrigt är uppenbart oförsvarlig.

Hur lång tid tar det innan man får reda på en polisanmälan?

Du som har en digital brevlåda får din kopia på polisanmälan skickad dit (tidigast efter 48 timmar). Har du inte en digital brevlåda skickas kopian till din folkbokföringsadress (tar normalt 10 arbetsdagar).

Share this post