Allmänning

Kan man resa utomlands nar man ar sjukskriven?

Kan man resa utomlands när man är sjukskriven?

Kan man resa utomlands när man är sjukskriven? Ja, man kan resa utomlands och behålla sin sjukpenning om resan inte hindrar tillfrisknandet eller förvärrar sjukdomen. Det ska framgå av läkarintyget.

Får man resa inom Sverige när man är sjukskriven?

Nej, om du ska resa inom Norden behöver du inget EU-kort. För att få nödvändig vård räcker det med att visa upp en ID-handling och uppge din bostadsadress i Sverige. Om ditt barn behöver nödvändig vård behöver hen en egen ID-handling.

Får man åka utomlands om man inte är vaccinerad?

Testbevis – covidbevis om du inte är vaccinerad Du som inte är vaccinerad kan få ett covidbevis i form av ett testbevis. Provet som behövs är oftast bara giltigt några dygn innan du ska resa. Du får själv betala för provet.

Kan man vara sjukskriven under semester?

Om du själv blir sjuk, så kan du inte ägna semestern åt det du tänkt. Därför har du rätt att avbryta semestern, för att vid ett senare tillfälle ta ut de semesterdagar, som du varit sjuk. Motsvarande gäller om barnen blir sjuka under semestern. Då går det att byta semesterdagar mot tillfällig föräldrapenning.

Vad gäller vid inresa till Sverige?

Den 9 februari 2022 hävde svenska myndigheter samtliga covidrestriktioner för inresa i Sverige från ett EU/EES-land. Detta innebär att alla, oberoende av medborgarskap, får resa in i Sverige från ett EU/EES-land utan några covidspecifika restriktioner.

Kan man åka på semester när man är arbetslös?

Semester är förhinder i arbetssökande Om du vill ta semester från ditt arbetssökande när du är arbetslös på heltid räknas detta som förhinder, vilket även är vad du ska fylla i på ditt kassakort. Förhindrad innebär helt enkelt att du varit förhindrad från att söka/ta arbete under dessa dagar.

Kan Arbetsförmedlingen se om jag är utomlands?

På Eures-portalen kan du registrera dig som arbetssökande, hitta lediga jobb och få information om hur det är att jobba utomlands.

Share this post