Innehållsförteckning
- 1 Vad kan hända om en person struntar i samtycke?
- 2 Vad är presumtivt samtycke?
- 3 Vad har socialtjänsten för befogenheter?
- 4 Vilka är de vanligaste målgrupperna som beviljas någon form av stöd i boende?
- 5 Vilket stöd kan personer med funktionsnedsättningar få på dagcenter gruppboende och Korttidshem?
- 6 Vad krävs för att få boendestöd?
Vad kan hända om en person struntar i samtycke?
Det viktiga är att personen som ska samtycka förstår vad insatsen och dess innehåll innebär och kan ge uttryck för ett ställningstagande kring detta. Personer med kognitiva och fysiska funktionsnedsättningar kan ha kommunikationssvårigheter men kan genom sina reaktioner visa hur de upplever en insats.
Vilka tvångsåtgärder kan göras med stöd av socialtjänstlagen?
Detsamma ska gälla i fråga om injektionssprutor, kanyler och andra föremål som är särskilt ägnade att användas för missbruk av eller annan befattning med narkotika. Lag (2019:358). 20 a § Tvångsåtgärder enligt 15-15 d §§ och 17-19 §§ får användas endast om de står i rimlig proportion till syftet med åtgärden.
Vad är presumtivt samtycke?
När man som personal informerar en patient om kommande vårdåtgärder, till exempel en remiss, och patienten inte protesterar, förutsätts att patienten har gett sitt samtycke till att nödvändigt journalmaterial överförs med remissen. Detta är ett exempel på så kallat presumtivt samtycke.
Kan en full person ge samtycke?
När man ska ha sex eller på annat vis vara fysisk med en person behövs samtycke från samtliga involverade parter. Ett nej kan uttryckas på många olika sätt, det behöver inte vara med ord utan kan vara med kroppen. Att en person visar sexuellt intresse för dig innebär inte att personen ger samtycke till sex.
Socialnämnden måste då kunna ha befogenheter som gör att utredningen kan fortgå utan att behöva vårdnadshavarnas samtycke. Därför finns 11 kap 2§ SoL. Socialnämnden ska utreda diskret och skyndsamt utan att någon utsätt för onödig skada eller olägenhet. Däremot kommer alltid barnets bästa gå först.
Vad säger lagen om LVM?
Lagen (1988:870) om vård av missbrukare i vissa fall (LVM) är en lag som kompletterar socialtjänstlagen när den som ska vårdas inte frivilligt medverkar till behandling. Beslut om tvångsvård kan då beslutas av förvaltningsrätt enligt 5 § LVM.
Vilka är de vanligaste målgrupperna som beviljas någon form av stöd i boende?
Målgruppen är främst personer med funktionsnedsättning. Boendestödet anpassas till den enskildes behov av och möjligheter att utveckla ett fungerande vardagsliv.
Hur blir man beviljad LSS?
Innan kommunen kan fatta beslut om en insats enligt LSS behöver socialtjänsten få in en ansökan om insats. Socialtjänsten gör sedan en utredning som ligger till grund för ett skriftligt beslut. Den enskilde bör få möjlighet att vara delaktig genom hela processen och i hur insatserna utformas.
Vilket stöd kan personer med funktionsnedsättningar få på dagcenter gruppboende och Korttidshem?
Personer med funktionsnedsättning kan ha rätt till stöd enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Personlig assistans, bostad med särskild service och daglig verksamhet är exempel på insatser.
Hur får man ett LSS beslut?
Om du har en funktionsnedsättning och behöver stöd och service enligt LSS måste du själv ansöka om det. Du som är under 15 år, eller inte kan söka själv, kan få hjälp av en vårdnadshavare, god man, förmyndare, förvaltare eller framtidsfullmaktshavare att göra det.
Vad krävs för att få boendestöd?
Boendestöd kan i vissa fall vara ett alternativ till LSS-bostad och är kostnadsfritt. Stödet är personligt anpassat utifrån dina behov och kan variera i tid och omfattning. Du ansöker om boendestöd genom att beskriva dina behov på en blankett som heter Ansökan om insatser enligt SoL.
Vad krävs för att få en boendestödjare?
För att insatsen boendestöd ska vara aktuell bör den enskilde finnas inom målgruppen. Personen bör också ha behov som bäst tillgodoses genom personal med specialkompetens inom området. Om dessa behov inte finns eller upphör bör personen få stöd genom hemtjänst.