Trendig

Hur mycket lon far man under semestern?

Hur mycket lön får man under semestern?

Du ska använda procentregeln för anställda som inte har bestämd lön per vecka eller månad, till exempel de som har timlön. Enligt procentregeln är semesterlönen 12 procent av den anställdas sammanlagda lön under intjänandeåret, när antalet semesterdagar är 25 (se räkneexempel längre ner).

Hur många betalda semesterdagar får man per år?

Enligt semesterlagen har alla anställda rätt till 25 dagars semester under ett år. Den som börjar sin anställning efter den 31 augusti har rätt till fem obetalda semesterdagar under det innevarande semesteråret.

Hur räknar man ut semesterdagar vid sjukskrivning?

Som huvudregel gäller att en hel semesterdag räknas av oavsett arbetsdagens längd. Det gäller även när en deltidssjukskriven tar ut semester. Är en anställd sjukskriven på till exempel 50 %, och därmed arbetar halva dagar, ska en hel semesterdag räknas av för varje arbetsdag.

Hur räknar man ut betalda semesterdagar?

Det räknas ut enligt följande formel: antal anställda dagar under intjänandeåret delat med 365 gånger 25 semesterdagar. Om du har avtalat om fler semesterdagar anger du det antalet istället för 25 dagar. Antal dagar under intjänandeåret räknas även arbetsfria dagar. Vid brutet tal avrundas alltid uppåt.

Hur räknar jag ut mina semesterdagar?

Du som är medlem i Kommunal kan logga in på Mina sidor, där du hittar just ditt kollektivavtal. Det är ditt kollektivavtal som anger hur många semesterdagar du har och finns det inget avtal så är det semesterlagens regler som gäller. Enligt semesterlagen har alla anställda rätt till 25 semestedagar per semesterår.

Hur många obetalda semesterdagar får man ta ut?

När får man ta obetald semester?

Nya medarbetare som inte har hunnit jobba ett helt intjänandeår har fortfarande rätt till 25 dagars semester. Om företaget tillämpar förskottssemester kan man som anställd komma överens med sin arbetsgivare om de icke intjänade semesterdagarna ska vara obetalda eller tas ut som förskottssemester.

Procentregeln – Semesterersättningen är 12 % av den under föregående intjänandeår sammanlagda utbetalda lönen, såväl fast som rörlig lön. Denna summa är den totala semesterlönen. Om du delar summan med 25, får du semesterlönen som ska utbetalas per semesterdag.

Share this post