Frågor

Vad ar medborgarskapslagen?

Vad är medborgarskapslagen?

barnet adopteras genom ett utländskt beslut som gäller i Sverige enligt lagen (1997:191) med anledning av Sveriges tillträde till Haagkonventionen om skydd av barn och samarbete vid internationella adoptioner eller lagen (2018:1289) om adoption i internationella situationer.

Hur många år medborgarskap?

Om du är gift, lever i ett registrerat partnerskap eller är sambo med en svensk medborgare kan du ansöka om svenskt medborgarskap efter tre år. Ni ska då ha bott tillsammans de senaste två åren. Det räcker inte med att ni är gifta med varandra, ni ska också bo tillsammans.

Vad är naturalisering?

Naturalisation innebär förvärv av medborgarrätt. Med naturalisation avses också, i synnerhet i historien, att erkänna ett utländskt adelskap som inhemskt. Naturalisation tillkommer oftast den som mångårigt vistats i ett land eller efter beslut av berörd myndighet.

Hur lång tid tar att bli svensk medborgare?

Det innebär en genomsnittlig handläggningstid på tre till fyra månader. Framöver väntas även handläggningstiderna inom övriga ärendeslag successivt minska till de tidsramar myndigheten har att förhålla sig till. – Antalet ansökningar om svenskt medborgarskap fortsätter att ligga på historiskt höga nivåer.

Hur vet jag mitt medborgarskap?

I folkbokföringsregistret registreras bland annat uppgifter om ditt medborgarskap. Medborgarskapet har även betydelse vid registrering av bosättnings- och familjerättsliga förhållanden, som exempelvis när du flyttar till Sverige från ett annat land, äktenskap, vårdnad, adoption, faderskap och namn.

Vem omfattas av LMA?

Enligt 1 § första stycket 1 LMA omfattas utlänningar som har ansökt om uppehållstillstånd i Sverige som flykting eller som annan skyddsbehövande (asylsökande) av lagens bestämmelser om bistånd.

När är man statslös?

Definitionen av termen statslös är en person som inte är medborgare i någon stat. Den statslösa personen ska dock följa den stats lagar och regler som den befinner sig i (artikel 1). Staten ska inte diskriminera personen på grund av ras, religion eller ursprungsland (artikel 3).

Vad omfattar LMA?

LMA betyder lagen om mottagande av asylsökande. LMA-kortet är ett plastkort med ett foto på dig som visar att du är asylsökande. När du söker asyl i Sverige blir du fotograferad. Senare får du ett så kallat LMA-kort.

Share this post