Rekommendationer

Vad finns det for krav pa en uppsagning for att den skall vara giltig?

Vad finns det för krav på en uppsägning för att den skall vara giltig?

Uppsägning ska vara sakligt grundad enligt 7 § LAS. I praktiken ska en uppsägning ske på grund av arbetsbrist eller på grund av personliga skäl. Uppsägning från arbetsgivarens sida ska vara skriftlig. En uppsägning på grund av personliga skäl ska även föregås av en underrättelse enligt 30 § LAS (”LAS-varning”).

Hur skriver man ett varsel om uppsägning?

Blankett för varsel om tilltänkt uppsägning på grund av personliga skäl. Varslet till den lokala arbetstagarorganisationen ska enligt 30 § LAS lämnas samtidigt som underrättelsen till arbetstagaren lämnas. Det ska ske två veckor före beskedet om tilltänkt uppsägning.

Har du frågor om uppsägning?

Om du har frågor i samband med en uppsägning är du välkommen att kontakta Unionen för att få råd och stöd. Du har enligt lag rätt till skriftligt uppsägningsbesked. Vid uppsägning gäller kollektivavtalet där det finns ett sådant och reglerna i lagen om anställningsskydd (LAS).

Kan du kräva längre uppsägningstid?

Arbetstagaren har däremot rätt att kräva en längre uppsägningstid. Om du har varit anställd mer än två år men mindre än fyra år kan du exempelvis kräva två månaders uppsägningstid. Ju längre du har varit anställd, desto längre uppsägningstid kan du kräva. Du måste inte nyttja hela uppsägningstiden men möjligheten finns där.

Vad är varselskyldighet i samband med uppsägningar?

I samband med att det kan bli aktuellt med uppsägningar på grund av arbetsbrist hos en arbetsgivare, hör man ofta talas om varsel. Den varselskyldighet som finns är dock att varsla (informera) Arbetsförmedlingen om en driftsinskränkning , förutsatt att minst fem anställda berörs. Att varsla om uppsägning är inte samma sak som att säga upp.

Vad innebär uppsägning av personliga skäl?

Uppsägning av personliga skäl innebär att du säger upp någon som misskött sig så grovt att det inte längre är möjligt att anställningen fortsätter. Beteende som kan ligga till grund för personliga skäl kan vara av olika karaktär, till exempel: En engångsföreteelse är inte tillräcklig för att säga upp en anställd,

Share this post