Rekommendationer

Vad kan Skogskonto anvandas till?

Vad kan Skogskonto användas till?

Insättningar på 80 % av intäkten från avverkningsuppdrag, leverantörsrotsköp eller rotpost och 50 % av intäkter från leveransvirke. Du kan även öppna skogsskadekonto om du drabbas av skador i skogen. En insättning på skogskonto får aldrig leda till underskott i din näringsverksamhet.

När ska man använda Skogskonto?

Uttag från skogskonto Uttag får göras tidigast fyra månader efter insättningsdagen och får göras på hela eller delar av beloppet, dock lägst 1 000 kr. Pengarna får inte stå kvar på kontot längre än i 10 år. När pengar tas ut från skogskonto, ska beloppet tas upp som intäkt i näringsverksamhet.

Vad har man för skyldigheter som skogsägare?

Skogsvårdslagen uttrycker vilka krav samhället har på dig som skogsägare. I lagen anges att skogen är en förnybar resurs som ska skötas så att den uthålligt ger en god avkastning. Samtidigt ska du ta hänsyn till naturen, kulturmiljön, rennäringen och andra intressen.

Vad gäller vid köp av Lantbruksfastighet?

Om du köper eller får en fastighet som klassas som lantbruksfastighet kan du behöva söka förvärvstillstånd för att få lagfart. Olika regler gäller för fysiska och juridiska personer. Du ansöker om tillstånd hos länsstyrelsen i det län där fastigheten ligger.

Vad innebär det att äga en lantbruksfastighet?

Vad innebär det att äga en lantbruksfastighet? När du blir ägare av en jord- eller skogsbruksfastighet blir du även egen företagare och med det menas att inkomster och utgifter i näringen deklareras som näringsverksamhet. Näringsverksamheten kan vara både aktiv och passiv.

Hur värderas en lantbruksfastighet?

Arrondering, boniteten och belägenhet är faktorer som har stor påverkan på värderingen. För åkermark är det markens beskaffenheter som värderas, inte värdet på grödan vid köptillfället. Ekonomibyggnader kan vara svårare att sätta ett värde på när en ny köpare tar över. De har ju sitt värde i driften.

Share this post