Allmänning

Vad galler garantin?

Vad gäller garantin?

En konsument har alltid tre år på sig att reklamera ett ursprungligt fel på en vara. Ett ursprungligt fel kan vara ett fabrikationsfel eller något annat fel som varan hade innan konsumenten fick den. Garanti är frivillig och kan ses mer som en bonus.

Vad är garantibevis?

En garanti är en utfästelse, ofta i ett köpeavtal, med löfte om reparation/kompensation/återbetalning till köparen om det finns eller uppstår ett fel på en vara, under vissa i avtalet angivna förutsättningar. Säljare eller tillverkare kan lämna garanti för sålda varor, men är inte skyldiga att göra det.

Vad är 6 månadersregeln och när gäller den?

Sexmånadersregeln gäller om du har en anställning som medför att du vistas i utlandet minst sex månader och anställningsinkomsten beskattas i arbetslandet. Det ställs inga krav på att du måste tjänstgöra i ett och samma land, utan regeln gäller även om du arbetar i flera olika länder och för olika arbetsgivare.

Vilka felaktigheter täcker ingen garanti?

Även efter att sexmånadersfristen och garantitiden har gått ut kan köparen åberopa fel i varan, om varans livstid i normal användning är kortare än vad köparen enligt allmän måttstock kan förutsätta. Felet måste dock vara ett sådant fel som avses i konsumentskyddslagen.

Vad gör man om det är fel på en vara man köpt i en butik?

Enligt konsumentköplagen har du rätt att reklamera en felaktig vara i upp till tre år efter köp. Reklamera så snart som du upptäcker felet och senast inom två månader. Vänd dig till butiken eller där du köpt varan. Det ska gälla ett så kallat ursprungligt fel och inte något som du själv har orsakat.

Vad är skillnaden på garanti och reklamera?

Garanti och reklamationsrätt är två olika saker som ibland blandas ihop. Garanti är frivilligt för ett företag att lämna men du har alltid reklamationsrätt enligt konsumentlagstiftningen. Rätten att reklamera en felaktig vara enligt lagen finns i tre års tid, vare sig du har garanti på din vara eller inte.

Vad är skattebefrielse?

Skattebefrielsen innebär att fordonsägaren inte behöver betala fordonsskatt under de fem första åren från det att fordonet togs i trafik. Det gäller även fordon som importeras till Sverige.

Hur polisanmäler man ett företag?

Checklista för anmälan via post:

  1. Ange företagsnamn.
  2. Ange om din anmälan gäller någon viss vara eller tjänst.
  3. Beskriv tydligt varför du vill göra en anmälan mot företaget.
  4. Ange datum och tidpunkt för det inträffade.
  5. Ange var du kom i kontakt med det du vill anmäla, till exempel butik eller webbplats.

Share this post