Blogga

Har en bostadsrattsforening ratt att ta ut avgift for tillgang till p plats?

Har en bostadsrättsförening rätt att ta ut avgift för tillgång till p plats?

Eftersom bostadsrättsföreningen arrenderar marken från kommunen, har vi tyvärr inte rätt att hyra ut P-platser till andra än de som är boende i föreningen, även om det finns lediga platser. Medlem som inte längre vill ha kvar sin P-plats eller garageplats ska säga upp platsen senast 1 månad före hyrestidens utgång.

Hur bokför man parkeringsavgift?

Företagets utgifter för parkering avseende ägda eller leasade/hyrda bilar kan bokföras på ett enda konto för personbilskostnader respektive lastbilskostnader, exempelvis i kontogrupp 56 Kostnader för transportmedel.

Vilka avgifter kan en bostadsrättsförening lagligt ta ut av sina medlemmar?

Vilka avgifter får en bostadsrättsförening ta ut? Föreningen får ta ut insats, årsavgift, upplåtelseavgift, överlåtelseavgift, pantsättningsavgift och avgift för andrahandsupplåtelse.

Kan en bostadsrättsförening ge böter?

Många föreningar tecknar avtal med parkeringsföretag för att själva slippa ”lappa” sina medlemmar och besökare samt hantera indrivningen av ”böter” – eller kontrollavgifter som är den rätta benämningen. Ofta skrivs då avtalet så att intäkterna från felparkeringarna tillfaller företaget.

Får vem som helst sätta parkeringsböter?

Parkeringsanmärkningar får meddelas av en polisman eller av en sådan parkeringsvakt som avses i lagen (1987:24) om kommunal parkeringsövervakning m.m (LKP) (se 5 § lagen om felparkeringsavgift).

Kan en bostadsrättsförening ge parkeringsböter?

Vill föreningen ta ut kontrollavgift ska en betalningsuppmaning överlämnas eller fästas på fordonet. Betalas den inte i tid ska föreningen påminna fordonets ägare innan avgiften kan inkasseras enligt inkassolagen.

Kan föreningen säga upp parkeringsplats?

Utgångspunkten är att din bostadsrättsföreningen har ingen skyldighet att erbjuda parkeringsplats/garageplats för dig. Bostadsrättsföreningen kan säga upp avtalet men måste då beakta uppsägningstiden. Om det rör sig om en garageplats måste bostadsrättsföreningen även ha ett godtagbart skäl för uppsägningen.

Får man hyra ut sin parkering?

– Du får upplåta en garageplats i andra hand om du har skäl för det och ett godkännande av hyresvärden, säger han. Giltiga skäl kan till exempel vara ålder, sjukdom, studier på annan ort eller tillfälligt arbete. Om hyresvärden inte går med på andrahandsuthyrningen kan hyresgästen begära att Hyresnämnden prövar frågan.

Måste en brf ha handikapparkering?

Enligt Boverkets byggregler ska en angöringsplats för bilar finnas och parkeringsplatser för rörelsehindrade ska kunna ordnas efter behov inom 25 meters gångavstånd från en tillgänglig och användbar entré till publika lokaler, arbetslokaler och bostadshus.

Vem har rätt att ge böter?

Kontrollavgift gäller för parkering på tomtmark, och är normalt det som berör privata markägare. Normalt kan man säga att det bara är kommunen som utfärdar felparkeringsavgifter.

Share this post