Innehållsförteckning
När ska den anställde ha rätt till sjuklön?
Den anställdes rätt till sjuklön gäller från och med första dagen för anställningen. Vid kortare anställningar än en månad måste den anställde ha arbetat i minst 14 kalenderdagar för att ha rätt till sjuklön. Om den anställde har flera arbetsgivare ska varje arbetsgivare betala sjuklön under sjukperioden. Sjukanmälan.
Vad krävs för att få rätt till sjuklön?
Sjukanmälan. För att den anställde ska ha rätt till sjuklön krävs en sjukanmälan. Arbetsgivaren är inte skyldig att betala sjuklön för de dagar som gått innan sjukanmälan skett. Du har även möjlighet att få ett uttalande från Försäkringskassans läkare.
Hur mycket får jag i sjuklön och sjuklön?
Hur mycket får jag? Med Ersättningskollen kan du enkelt och snabbt räkna ut ungefär hur mycket du kan få i sjukpenning och sjuklön. Du får knappt 80 procent av din lön, men högst 804 kronor per dag. Om du är sjukskriven längre än ett år kan du ansöka om sjukpenning på fortsättningsnivå.
Hur ska du anmäla dig till sjukanmälan?
Sjukanmälan. För att den Du ska anmäla till Försäkringskassan om en anställd fortsätter att vara sjuk efter sjuklöneperioden. Försäkringskassan kan besluta att den anställde ska visa läkarintyg från första dagen. Ovanstående är ett enkelt svar på frågan.
https://www.youtube.com/watch?v=ShR49L6vLMQ
Vad gäller den anställdes rätt till sjukpenning?
Den anställdes rätt till sjuklön gäller från och med första dagen för anställningen. Du ska anmäla till Försäkringskassan om en anställd fortsätter att vara sjuk efter sjuklöneperioden. Det är en förutsättning för att den anställde ska få sjukpenning.
Varför är arbetsgivaren skyldig att betala sjuklön?
Arbetsgivaren är inte skyldig att betala sjuklön för de dagar som gått innan sjukanmälan skett. Det gäller även de fall där den anställde har ett läkarintyg som styrker sjukdomen. Ett undantag är då arbetstagaren har varit förhindrad att sjukanmäla sig, till exempel på grund av en akut sjukdom eller en operation.