Allmänning

Hur kommer man pa en tes?

Hur kommer man på en tes?

En debattartikel ska inledas med en tes, där läsaren direkt får veta vad din artikel handlar om. I tesen förklarar du din ståndpunkt i frågan du valt att skriva om. Det är huvudsyftet till hela din debattartikel och du kommer att ägna hela texten åt att övertyga läsaren att du har rätt.

Vad ska jag debattera om?

Du kan argumentera till exempel om kärlek, priserna i kollektivtrafiken eller så kan du argumentera mot dödsstraffet, argumentera om rökning. Det finns faktiskt mycket man kan argumentera om. Så välj någonting som intressera dig. Om du går vilse – krama ett träd.

Vad är en tes i en text?

Tesen är textens budskap, det skribenten vill få oss att hålla med om. En tes har ofta formen av en åsikt, t ex ”Vi måste göra något åt nedskräpningen i Gustavsberg!”. En tes i sig räcker inte för att en text ska vara argumenterande, eftersom det bara är en åsikt.

Är tes och rubrik samma sak?

Rubrik – tesen presenteras Inledning – bakgrund och tes presenteras Argument 1 – med underbyggnad Argument 2 – med underbyggnad Presentation av motargument som bemöts Argument 3 – med underbyggnad Avslutning – tesen upprepas. Uppmana till handling. rubrik och ingress Debattartikeln har alltid en rubrik.

Vad kan min debattartikel handla om?

Debattartikel

01. FÖR ett svenskt försvar EMOT ett svenskt försvar
13. FÖR svart arbetskraft EMOT svart arbetskraft
14. FÖR att ge rena sprutor till narkomaner EMOT att ge rena sprutor till narkomaner
15. FÖR en sänkning av åldersgränsen på Systembolaget EMOT en sänkning av åldersgränsen på Systembolaget
16. FÖR abort EMOT abort

Vad är en resonerande text?

Resonerande texter beskriver och diskuterar flera sidor av en fråga på ett sakligt sätt. Det handlar alltså om att redogöra för viktiga fakta och samtidigt ”vrida och vända” på ämnet. Målet med resonemanget är att nå en slutsats, eller ett svar.

Hur många argument ska man ha i en argumenterande text?

Argumenterande texter är ofta uppbyggda på samma sätt: först presenterar man problemet och sin åsikt, skriver en inledning. Sedan presenterar man sina anledningar till att man har sin åsikt, sina argument. De bör vara minst 3 stycken, och utveckla dem.

Hur skriver man en avslutning på en debattartikel?

avslutning Debattartikeln avslutas oftast med att man upprepar tesen och för fram sitt tyngsta argument ännu en gång. Ett effektivt sätt att avsluta är också att ge läsarna en uppmaning. Situationen är akut och det är i dag vi måste förändra vårt beteende för att ge haven en chans till en bra framtid.

Vad ska jag skriva en debattartikel om?

Skribenten ska på ett engagerande sätt ta ställning i ett viktigt ämne eller en fråga som berör många människor. Debattinlägg/debattartikel är alltså en text som drivs av en tes, ett ställningstagande….Debattartikel.

01. FÖR ett svenskt försvar EMOT ett svenskt försvar
16. FÖR abort EMOT abort

Vad är en tydlig tes?

En smula retorikteori – Vad är en tes? En tes är kärnan i det du vill säga, kort formulerad i en mening. Tesen svarar på frågan: Vad vill du ha sagt? En tydlig tes hör inte bara hemma i en debatt.

Share this post