När ska man träffa en psykolog?
Du har en tomhetskänsla eller nedstämdhet som inte går över. Du har depression eller ångest. Du har svårt att lita på andra människor. Du har ett beroende av alkohol eller spel om pengar.
Vad ställer psykologen för frågor?
Psykologen ställer frågor för att få en bild av vad klienten önskar hjälp med och hur klientens livssituation ser ut. Sedan diskuterar psykolog och klient tillsammans hur behandlingen kan läggas upp och hur man kan gå vidare på bästa sätt.
Hur vet man om en psykolog är bra?
En psykolog ska inte döma dig, det är helt naturligt att man får problem eller mår så dåligt och att man behöver hjälp att reda ut och komma vidare. Då är det bra och ett tecken på styrka att man söker hjälp. Så för en bra psykolog är det inte konstigt eller fel att du har de problem som du söker hjälp för.
Borde jag träffa psykolog?
Det kan vara svårt att säga, men upplever du att du haft sömnproblem längre än några veckor och det samtidigt påverkar din vardag negativt med exempelvis svårt med koncentration, ovanlig trötthet, svårt att hantera känslor och liknande så är det en bra idé att söka hjälp.
Vad kan man berätta för en psykolog?
Att du berättar att det finns viktiga saker som du vill ta upp, men att du är rädd för vad det kommer att innebära. Tillsammans kan ni då börja nysta i vad det är din rädsla består av och hur din psykolog kan göra för att det ska bli så bra som möjligt för dig.
Vad kan man prata med en psykolog om?
Vad pratar man om under det första besöket? Det första samtalet kommer till största del att handla om din situation – varför du är där och vad du vill ha hjälp och stöd med att uppnå. Ni pratar om din bakgrund i stora drag och skissar upp en gemensam bild av ditt liv och var du befinner dig just nu.
Det kan handla om att du upplever att det fattas något i ditt liv, att du plågas av ångest, tvång, fobier eller känslor av meningslöshet, att relationer inte fungerar som du önskar eller att du behöver bearbeta en sorg och så vidare. Det kan finnas alla möjliga giltiga skäl till att söka psykolog.