Blogga

Vad ar normalt PSA-varde?

Vad är normalt PSA-värde?

Blodprovet PSA mäter värdet av ett ämne som kommer från prostatan. Värdet stiger vid olika sjukdomar i prostata. Ett PSA-värde över en viss nivå bör utredas för att ta reda på om orsaken är prostatacancer, eller en godartad prostatasjukdom.

Hur dödlig är prostatacancer?

Totalt bland män 45 år och äldre var nedgången av dödligheten i prostatacancer 32 procent under perioden. Dödligheten i prostatacancer varierade mellan länen med som lägst 39 dödsfall och som högst 79 dödsfall per 100 000 män år 2016/20 (femårsmedelvärde).

Vad är aktiv monitorering?

Aktiv monitorering innebär täta kontroller och att patienten erbjuds botande behandling när tumören visar tecken på att ha blivit elakartad. Idag saknas dock klara riktlinjer för när aktiv monitorering behöver övergå i botande behandling, vilket leder till onödiga behandlingar med svåra biverkningar som följd.

När är PSA-värdet för högt?

Om läkaren känner en förhårdnad i prostatan eller om PSA-värdet är över 10 mikrogram per liter är risken för cancer högre. För att ta reda på orsaken till ett högt PSA-värde behövs ytterligare undersökningar.

Hur är prognosen för prostatacancer?

Risken att avlida av prostatacancer beror bland annat på tumörens utbredning och hur aggressiv den är. Risken att dö i prostatacancer ökar ju yngre patienten är och ju mer spridd cancern är i kroppen. Den relativa 5-årsöverlevnaden är drygt 90 procent.

Hur högt kan ett PSA-värde bli?

Det är i ”gränsområdet” från 4 – 10 µg/L som risken för malignitet ses vid ökade värden. Normalt bör män under 50 år inte ha PSA över 2,5 µg/L, medan män över 70 år med benign hyperplasi mycket väl kan ha värden upp till 6,5 µg/L.

Varför screenas det inte för prostatacancer?

Nationell screening för prostatacancer har inte införts i Sverige eftersom nuvarande rutiner, PSA-test (blodprov) i kombination med traditionell vävnadsprovtagning, har medför att många vävnadsprover tas i onödan och ett stort antal ofarliga småtumörer upptäcks.

Hur mycket är ett högt PSA-värde?

Vad kan ett högt PSA bero på?

PSA-värdet kan nämligen vara förhöjt av flera andra orsaker än prostatacancer – vanligast är så kallad godartad prostataförstoring, en inflammation i prostata, så kallad prostatit, eller sviterna efter en urinvägsinfektion. Ett förhöjt PSA-värde är därför bara en indikation till fortsatt utredning.

Får alla män prostatacancer?

En tredjedel av all cancer hos män är prostatacancer, det är den vanligaste cancerformen bland män. Prostatacancer drabbar framför allt äldre män. Hälften är över 70 år när de får diagnosen. Sjukdomen är ovanlig före 50-årsåldern och förekommer nästan aldrig före 40 års ålder.

Kan PSA-värdet variera?

Intraindividuell variation: PSA-värdet kan variera +/- 15 %. Mätmetod: Variationen mellan olika laboratorier i Sverige är omkring 5 %. Provhantering: Blodprovet bör snabbt centrifugeras och kylas.

Share this post