Ny

Kan man fa sparken for att man ar gravid?

Kan man få sparken för att man är gravid?

– Det kan det absolut vara. Att missgynna eller särbehandla någon på grund av kön är en av de sju diskrimineringsgrunderna. Så om en anställning eller ett muntligt avtal om fortsatt anställning avbryts på grund av graviditet, då är det i strid med diskrimineringslagen.

Får man säga upp någon som är gravid?

Det är förbjudet att säga upp någon på grund av att hon är gravid eller på grund av att en person är föräldraledig. Däremot finns det inget förbud i lagen mot att säga upp någon under pågående graviditet eller under en föräldraledighet, men skälet måste vara saklig grund.

Kan man bli uppsagd på grund av graviditet?

Enligt praxis från EU-domstolen kan uppsägning av en kvinnlig arbetstagare på grund av graviditet eller annan orsak som väsentligen grundas på graviditeten endast gälla kvinnor och utgör därför diskriminering på grund av kön.

Hur ska man berätta för chefen att man är gravid?

– Är det uppenbart att du är gravid tycker jag det bästa är att du berättar det, även om du har en provanställning. Då kan inte arbetsgivaren skylla ifrån sig och hävda att man inte visste något om din graviditet, säger Moni Liebert, som själv berättade om sina havandeskap för sin chef på tidigt stadium.

Är gravida i riskzon Corona?

Studier visar att gravida har en något högre risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19. Socialstyrelsen bedömer att allvarlig covid-19 under senare delen av graviditeten ökar risken för tidig förlossning. Därför räknas gravida efter vecka 20 som en riskgrupp.

Då kan medarbetaren få tre fjärdedels, halv eller en fjärdedels graviditetspenning. Du som arbetsgivare får inte säga upp en medarbetare för att hen är gravid. En uppsägning som har samband med graviditet är ett brott mot jämställdhetslagens diskrimineringsförbud och mot lagen om anställningsskydd (LAS).

Får man säga upp en arbetstagare pga graviditet motivera?

Arbetsgivaren får inte säga upp en anställd på grund av graviditet eller för att arbetstagaren utnyttjar sin rätt till familjeledighet. En uppsägning anses bero på graviditet eller familjeledighet, om arbetsgivaren inte kan påvisa att den anställda sagts upp av andra skäl.

Share this post