Frågor

Vad raknas som Tjanstekorning?

Vad räknas som Tjänstekörning?

Resor till och från arbete, skola och förskola räknas som privata resor. Skatteverket kallar det omfattande tjänstekörning när en anställd kör 3 000 mil eller mer i tjänsten per år med en förmånsbil. Arbetsgivaren kan då själv sätta ner förmånsvärdet till 75 procent av fullt värde.

Vad innebär förmånsbil?

Vad är fördelarna med förmånsbil? Förmånsbilen gör att den anställde får möjlighet att använda en ofta helt ny bil både i jobbet och privat till en fast månadskostnad. Ofta står arbetsgivaren för saker som service och besiktning vilket innebär att den anställde slipper oförutsedda extrakostnader.

Vad motsvarar en förmånsbil i lön?

Att använda en förmånsbil är en löneförmån som beskattas. För att avgöra hur mycket skatt som ska betalas används ett schablonbelopp. Förmånsvärdet motsvarar den besparing som föraren gör i relation till att själv stå som ägare till fordonet.

Vad avgör förmånsvärde?

Förmånsvärdet beräknas med utgångspunkt i den jämförbara bilen. Nedsättningen till 60 procent av förmånsvärdet för den jämförbara bilen överstiger i detta fall 16 000 kr och begränsas därför till detta belopp. Denna jämförelse görs före reduktionen till 75 procent p.g.a. att bilen har körts mer än 3 000 mil i tjänsten.

När är det tjänsteresa?

Skatteverkets uppfattning är att en tjänsteresa är en resa som arbetsgivaren har beordrat den anställde att göra för att arbeta för hans räkning på annan plats än den ordinarie arbetsplatsen (SKV M 2014:01). Begreppet tjänsteresa avser både själva arbetet och resorna i samband med arbetet.

Hur mycket kostar Förmånsskatt?

Ett exempel är en bil som kostar 300 000 kronor och får ett förmånsvärde på omkring 42 300 kronor per år. Kostnaden slås ut över ett år och blir ett tillägg på din lön. Har du en månadslön på 30 000 kronor behöver du betala skatt på lönen och bilförmånen, i det här fallet 33 525 kronor.

Share this post